Karlijn Vernooij

Redacteur

Over Karlijn Vernooij

Karlijn heeft bijna 15 jaar ervaring in de journalistiek. Van redacteur en planner op de binnenlandredactie van RTL Nieuws tot samensteller bij KRO-NCRV Radio 1. De overstap naar het programma De Monitor is een lang gekoesterde wens. ‘Waar je bij de radio dagelijks in hoog tempo verschillende onderwerpen aanraakt en weer laat liggen, kun je er bij De Monitor veel dieper induiken.’ Mensen in de samenleving een stem geven, mensen die ergens anders niet gehoord worden, is wat haar het meeste drijft. ‘Samen proberen iets bloot leggen, en er een oplossing voor proberen te vinden. In plaats van je laten sturen door ‘de waan van de dag’. Haar eerste onderzoek gaat over datingsites met nepprofielen. Wat haar daarin het meest treft zijn de verhalen van kwetsbare mensen op zoek naar liefde, waar deze sites misbruik van maken.

Onderzoeken waar Karlijn aan werkt

Gezondheid en zorg

Bevallen in Nederland

Ouders in Nederland bepalen graag zelf hoe en vooral wáár ze hun kindje ter wereld brengen. Dankzij ons verloskundig systeem van zorg in de buurt en gemakkelijke toegang tot een ziekenhuis hebben we deze keuzes. Maar van tipgevers uit het veld horen we dat een tekort aan personeel en plekken in het ziekenhuis, de geboortezorg en keuzevrijheid van aanstaande ouders onder druk zet. 

Verkeer en vervoer

Fileleed in Nederland

Afgelopen jaren is de filedruk enorm toegenomen. En de voorspelling is zelfs dat tot 2022 de files zullen blijven groeien. Hoe voorkomen we dat Nederland dichtslibt?

Wet-en regelgeving

Online oplichting

De anonimiteit op internet is groot. Hoe weet je of de persoon waarmee je chat ook daadwerkelijk bestaat? Steeds vaker zijn mensen op datingsites slachtoffer van nepprofielen: niet bestaande personen met profielfoto’s gestolen van bijvoorbeeld Facebook. We zijn op zoek naar mannen én vrouwen die slachtoffer zijn geworden van nepprofielen op datingssites. We openen een nieuw onderzoek: Online oplichting. 

Toon meer

Artikelen geschreven door Karlijn

dinsdag 11 december 2018

‘Ruim een jaar geleden hulp gevraagd voor onze pleegdochter en nu pas wordt het opgestart’

Meer dan honderd tips hebben we ontvangen in ons nieuwe onderzoek Pleegzorg: Hoe kan het dat zoveel pleegouders stoppen? Terwijl er pleegkinderen op de wachtlijst staan vanwege een groot tekort aan pleeggezinnen. De ervaringen zijn divers: ‘We voelen ons niet serieus genomen’, ‘de impact op ons gezin is te groot’, en: ‘Het contact met de biologische ouders en de instanties verloopt moeizaam’.  Opvallend: veel van hen ervaren dat het moeilijk is om professionele hulp te krijgen voor een pleegkind met hechtingsproblemen of een trauma. Zoals pleegmoeder Wendy.

vrijdag 07 december 2018

‘Het klinkt bot maar pleegouders moeten hun eigen emoties kunnen beteugelen’

‘De screening en de begeleiding voor pleegouders schiet in sommige regio’s tekort,' reageert een gezinsvoogd die anoniem wil blijven op ons onderzoek Pleegzorg. Hierin proberen we antwoord te vinden op de vraag waarom er zoveel gezinnen als pleegouder afhaken. Tot nu toe krijgen we vooral reacties van pleegouders die vertellen dat het contact met de instanties en de biologische ouders vaak een bron van frustratie is. Ook is de impact op het gezin in sommige gevallen groter dan vooraf ingeschat. ‘Maar pleegouders moeten ook kritisch naar zichzelf kijken,’ stelt deze gezinsvoogd.

zondag 25 november 2018

Veel pleeggezinnen haken af: ‘Hij had nog jaren mogen blijven, maar we hielden het niet vol’

Vorig jaar gooiden 2620 pleeggezinnen het bijltje erbij neer. Dat zijn er bijna net zoveel als het aantal nieuwe aspirant pleegouders. Terwijl er honderden kinderen op een wachtlijst staan of langer dan nodig in de crisisopvang verblijven. Pleegzorg Nederland probeert sinds enkele jaren met de campagne ‘Supergewone Mensen Gezocht’ om jaarlijks 3500 nieuwe gezinnen te werven. Dat is althans het streven. Peter van der Loo, de directeur van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP), stelt dat die campagne enigszins achterhaald is. ‘Het werkt niet meer, we moeten andere manieren bedenken om pleegouders te werven én te behouden voor jeugdzorg.’

Toon meer

Andere teamleden

Marije Rooze

Developer

Robbert ter Weijden

Verslaggever

Saskia Adriaens

Verslaggever