Karlijn Vernooij

Redacteur

Over Karlijn Vernooij

Karlijn heeft bijna 15 jaar ervaring in de journalistiek. Van redacteur en planner op de binnenlandredactie van RTL Nieuws tot samensteller bij KRO-NCRV Radio 1. De overstap naar het programma De Monitor is een lang gekoesterde wens. ‘Waar je bij de radio dagelijks in hoog tempo verschillende onderwerpen aanraakt en weer laat liggen, kun je er bij De Monitor veel dieper induiken.’ Mensen in de samenleving een stem geven, mensen die ergens anders niet gehoord worden, is wat haar het meeste drijft. ‘Samen proberen iets bloot leggen, en er een oplossing voor proberen te vinden. In plaats van je laten sturen door ‘de waan van de dag’. Haar eerste onderzoek gaat over datingsites met nepprofielen. Wat haar daarin het meest treft zijn de verhalen van kwetsbare mensen op zoek naar liefde, waar deze sites misbruik van maken.

Onderzoeken waar Karlijn aan werkt

Gezondheid en zorg

Bevallen in Nederland

Ouders in Nederland bepalen graag zelf hoe en vooral wáár ze hun kindje ter wereld brengen. Dankzij ons verloskundig systeem van zorg in de buurt en gemakkelijke toegang tot een ziekenhuis hebben we deze keuzes. Maar van tipgevers uit het veld horen we dat een tekort aan personeel en plekken in het ziekenhuis, de geboortezorg en keuzevrijheid van aanstaande ouders onder druk zet. 

Verkeer en vervoer

Fileleed in Nederland

Afgelopen jaren is de filedruk enorm toegenomen. En de voorspelling is zelfs dat tot 2022 de files zullen blijven groeien. Hoe voorkomen we dat Nederland dichtslibt?

Wet-en regelgeving

Online oplichting

De anonimiteit op internet is groot. Hoe weet je of de persoon waarmee je chat ook daadwerkelijk bestaat? Steeds vaker zijn mensen op datingsites slachtoffer van nepprofielen: niet bestaande personen met profielfoto’s gestolen van bijvoorbeeld Facebook. We zijn op zoek naar mannen én vrouwen die slachtoffer zijn geworden van nepprofielen op datingssites. We openen een nieuw onderzoek: Online oplichting. 

Toon meer

Artikelen geschreven door Karlijn

dinsdag 12 februari 2019

Bezorgde moeder trekt aan de bel: ‘Zes keer per week voetballen is te veel voor kind van elf’

'Mijn zoon van 11 jaar is gevraagd voor het selectieteam van een semiprofessionele club in de regio Brabant. Hij is helemaal blij dat hij ‘opgemerkt’ is. Maar wij als ouders zijn bezorgd over de buitenproportionele druk die het op hem legt. Hij is nog zo jong!’ We hebben ons onderzoek Sportregime, naar de sportbeleving en trainingsschema’s van jonge kinderen nog maar net geopend of we krijgen deze reactie van voetbalmoeder Arletta.

vrijdag 08 februari 2019

‘Als hulpverlener schaam ik me dat we deze jongens op straat laten slapen’

De uitzending over pleegzorg heeft veel los gemaakt. Tientallen nieuwe tips krijgen we in ons onderzoek Uithuisgeplaatste kinderen. Van pleegouders, gezinshuisouders, deskundigen, hulpverleners én jongeren die zelf ooit uithuisgeplaatst zijn. Een aantal tips gaat over de situatie van jongeren ná een jeugdzorgtraject, als ze volwassen zijn en dus op eigen benen moeten staan. Worden zij daar voldoende op voorbereid?

maandag 04 februari 2019

Het aantal gezinshuizen voor pleegkinderen stijgt, maar niet snel genoeg

Jeugdzorgexperts maken zich in de uitzending over Uithuisgeplaatste kinderen grote zorgen over de uitval van pleegouders, en het hoge percentage plaatsingen dat voortijdig beëindigd wordt, waarbij het kind wéér moet verhuizen. Volgens hen moet er veel kritischer gekeken worden welke kinderen baat hebben bij een pleeggezin en welke kinderen een professionelere setting nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een gezinshuis. Uit nieuwe cijfers blijkt dat deze vorm van gezinsgerichte opvang in 2018 is gestegen, maar volgens deskundigen gaat dat niet hard genoeg.

Toon meer

Andere teamleden

Miranda Grit

Verslaggever

Odette Joosten

Verslaggever

Thomas Mulder

Datajournalist