Judith Meulendijks

Redacteur

Over Judith Meulendijks

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Onderzoeken waar Judith aan werkt

Wet-en regelgeving

Politie Online

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twitter, Facebook en Instagram. De politie wil transparant zijn en hoopt op meer aansluiting met de samenleving. Hoe gaan agenten te werk als zij twitteren of als zij een vlog maken? Wordt altijd voldoende rekening gehouden met de privacy van mensen die via politieberichten online verschijnen?

Algemeen

Koophuis

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duidelijk bóven die van tien jaar geleden. Daar lijken biedingen boven de vraagprijs meer regel dan uitzondering. We krijgen tips dat de gang van zaken op de woningmarkt hierdoor verandert. We horen over bedenkelijke nieuwe biedingstools, en verkopen die op het laatste nippertje worden afgeblazen omdat er tóch nog een hoger bod binnen is gekomen. Reden om de situatie op de woningmarkt eens goed onder de loep te nemen. Welke excessen zijn er? En: kun je als starter nog wel een huis kopen? 

Gezondheid en zorg

Debat oud en thuiswonend

Het Monitor Debat is een nieuw tv-programma van de makers van De Monitor. In aanloop naar de landelijke verkiezingen discussiëren we iedere week met jou over maatschappelijke thema’s. Het tweede debat gaat over ouderen die steeds langer thuis moeten blijven wonen.

Toon meer

Artikelen geschreven door Judith

zaterdag 23 februari 2019

‘1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken’

1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken. De huizen die nu al verzakt zijn, staan in minstens 83 verschillende gemeenten. Toch zijn er slechts tien gemeenten die actief bezig zijn met funderingsproblematiek. Dat zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) in ons onderzoek Verzakte huizen. Directeur KCAF Dick de Jong: ‘Die 83 gemeenten zijn slechts het topje van de ijsberg.’ Ook makelaars en taxateurs maken zich grote zorgen.

donderdag 21 februari 2019

‘Je kan in veengebied gaan wonen, maar dan moet je wel rekening houden met funderingsproblemen’

‘Het waterpeil is door de jaren heen steeds weer gedaald, omdat ook de bodem daalt in het veenweidegebied,’ zegt Theunis Osinga van het Waterschap Friesland. Hij reageert op de verhalen over huizen in veenweidegebied die sinds de droge zomer ineens verzakken en enorme scheuren in de muren hebben. Wat is nou de rol van het waterschap? Osinga: ‘Als je in veenweidegebied gaat wonen, dan moet je rekening houden met funderingsproblemen.’

maandag 18 februari 2019

Verzekeraars vergoeden toch wel als je huis verzakt door droogte? Nou, nee dus

Wat doe je als je van de ene op de andere dag grote scheuren in je huis hebt die waarschijnlijk veroorzaakt zijn door de droogte? Dan bel je je verzekeraar. Dat deed ook Doreen Noord in Noordenveld. Zij heeft sinds de droge zomer enorme barsten in de muur. Maar zij kwam van een koude kermis thuis.

Toon meer

Andere teamleden

Marije Rooze

Developer

Jerry Vermanen

Datajournalist

Herman Vijlbrief

Verslaggever