Judith Meulendijks

Redacteur

Over Judith Meulendijks

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Onderzoeken waar Judith aan werkt

Wet-en regelgeving

Politie Online

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twitter, Facebook en Instagram. De politie wil transparant zijn en hoopt op meer aansluiting met de samenleving. Hoe gaan agenten te werk als zij twitteren of als zij een vlog maken? Wordt altijd voldoende rekening gehouden met de privacy van mensen die via politieberichten online verschijnen?

Algemeen

Koophuis

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duidelijk bóven die van tien jaar geleden. Daar lijken biedingen boven de vraagprijs meer regel dan uitzondering. We krijgen tips dat de gang van zaken op de woningmarkt hierdoor verandert. We horen over bedenkelijke nieuwe biedingstools, en verkopen die op het laatste nippertje worden afgeblazen omdat er tóch nog een hoger bod binnen is gekomen. Reden om de situatie op de woningmarkt eens goed onder de loep te nemen. Welke excessen zijn er? En: kun je als starter nog wel een huis kopen? 

Gezondheid en zorg

Debat oud en thuiswonend

Het Monitor Debat is een nieuw tv-programma van de makers van De Monitor. In aanloop naar de landelijke verkiezingen discussiëren we iedere week met jou over maatschappelijke thema’s. Het tweede debat gaat over ouderen die steeds langer thuis moeten blijven wonen.

Toon meer

Artikelen geschreven door Judith

vrijdag 14 december 2018

Overal in Nederland verzakken huizen door de droogte: ‘Nog even en het voorhuis kukelt om’

‘Sinds twee jaar zien we scheuren in het huis ontstaan,’ vertelt Ellen Dekker. ‘En sinds de zomer is het een vrije val.’ De eeuwenoude kop-rompboerderij van de familie Dekker zakt weg in het veenweidegebied. Overal in huis ontstaan scheuren en kieren. Het huis dreigt op termijn zelfs in tweeën te breken. Hoe kan dit? Dat moet blijken uit onderzoek. Maar vermoedelijk speelt de lage stand van het grondwater een grote rol: ‘De boeren hier in de buurt hebben baat bij een laag grondwaterpeil.’

maandag 10 december 2018

‘De buren treiteren ons en maken expres extra harde wastafelgeluiden’

Het aantal meldingen van geluidsoverlast van buren - toch al ergernis nummer één onder Nederlanders - is in drie jaar tijd met 10 procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant. Heb jij ook last van lawaaierige buren? Laat het ons weten.

dinsdag 04 december 2018

UMC’s vrágen niet aan ouders om bij hun kind te blijven, maar het helpt wel

Academische ziekenhuizen zeggen niet expliciet aan ouders te vragen om bij hun kind met een ernstige beperking te blijven als die wordt opgenomen in het ziekenhuis. Toch verwachten twee van deze ziekenhuizen dat wel van ouders. Dat blijkt uit een rondgang van De Monitor langs zes van de zeven Universitair Medische Centra (UMC’s) in ons onderzoek Crisis in het ziekenhuis.

Toon meer

Andere teamleden

Karlijn Vernooij

Redacteur

Jerry Vermanen

Datajournalist

Marjolein Schut

Redacteur