Jerry Vermanen

Datajournalist

Over Jerry Vermanen

Jerry Vermanen werkt op de dataredactie van KRO-NCRV. Hij zoekt altijd naar meetbare en controleerbare gegevens voor de basis van zijn verhalen. Meningen zijn leuk voor feestjes en verjaardagen, maar feiten maken journalistieke verhalen de moeite waard. Uitzoomen voor het grotere plaatje, en inzoomen voor het menselijke verhaal.

Onderzoeken waar Jerry aan werkt

Wet-en regelgeving

Cameratoezicht

Het is de normaalste zaak van de wereld dat je door camera’s in beeld wordt gebracht. Maar levert dat alleen maar successen op, of kun je ook onterecht in de problemen komen door camerabeelden? Wat zijn eigenlijk jouw rechten als je op beeld staat? En hoe goed worden jouw gegevens eigenlijk opgeslagen?

Wet-en regelgeving

Politie Online

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twitter, Facebook en Instagram. De politie wil transparant zijn en hoopt op meer aansluiting met de samenleving. Hoe gaan agenten te werk als zij twitteren of als zij een vlog maken? Wordt altijd voldoende rekening gehouden met de privacy van mensen die via politieberichten online verschijnen?

Toon meer

Artikelen geschreven door Jerry

woensdag 18 juli 2018

Marechaussee heeft toegang tot minstens 3.299 camera’s

De Koninklijke Marechaussee bewaakt onze grenzen en andere ‘plekken van strategisch belang’, zoals ze het zelf omschrijven. Daarbij hebben ze toegang tot minstens 3.299 camera’s, die op verschillende plekken in binnen- en buitenland zijn geplaatst.

vrijdag 06 juli 2018

Politie kan beelden opvragen van 192.408 particuliere camera’s

Bijna 200.000 personen hebben bij de politie gemeld dat zij een camera aan hun woning of bedrijfspand hebben hangen. Dat blijkt uit cijfers die de dataredactie van KRO-NCRV bij de politie heeft opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur. Deze personen hebben zichzelf ingeschreven bij Camera In Beeld (CIB). Zodra er een misdrijf plaatsvindt op zo’n locatie, dan kan de politie die beelden opvragen bij een particulier, in de hoop dat de dader in beeld is.

donderdag 24 mei 2018

Doe mee met ons experiment: Hoe goed kun jij beveiligingsbeelden beoordelen?

 Je bent vast wel bekend met video’s van burgers die door agenten worden aangehouden of opgepakt. De meningen over het optreden van agenten vliegen vaak in het rond. Omdat het zo makkelijk is om een oordeel over zulke beelden te hebben, willen wij een experiment met jou doen. Hoe beoordeel jij het optreden van agenten?

Toon meer

Andere teamleden

Tessa Beijer

Online redacteur

Teun van de Keuken

Presentator televisie

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever