Jerry Vermanen

Datajournalist

Over Jerry Vermanen

Jerry Vermanen werkt op de dataredactie van KRO-NCRV. Hij zoekt altijd naar meetbare en controleerbare gegevens voor de basis van zijn verhalen. Meningen zijn leuk voor feestjes en verjaardagen, maar feiten maken journalistieke verhalen de moeite waard. Uitzoomen voor het grotere plaatje, en inzoomen voor het menselijke verhaal.

Onderzoeken waar Jerry aan werkt

Wet-en regelgeving

Cameratoezicht

Het is de normaalste zaak van de wereld dat je door camera’s in beeld wordt gebracht. Maar levert dat alleen maar successen op, of kun je ook onterecht in de problemen komen door camerabeelden? Wat zijn eigenlijk jouw rechten als je op beeld staat? En hoe goed worden jouw gegevens eigenlijk opgeslagen?

Wet-en regelgeving

Politie Online

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twitter, Facebook en Instagram. De politie wil transparant zijn en hoopt op meer aansluiting met de samenleving. Hoe gaan agenten te werk als zij twitteren of als zij een vlog maken? Wordt altijd voldoende rekening gehouden met de privacy van mensen die via politieberichten online verschijnen?

Wet-en regelgeving

Politiegeweld

De politie is de enige beroepsgroep in Nederland die tijdens het werk geweld mag toepassen. Tijdens hun werk worden agenten nu eenmaal geconfronteerd met ernstige situaties die zo snel en zo veilig mogelijk moeten worden beëindigd. Dat betekent niet dat een agent zomaar een wapen mag trekken of iemand tegen de grond mag werken. Wanneer en hoe de politie geweld mag toepassen is gevat in richtlijnen, die momenteel worden herschreven, (de zogeheten Ambtsinstructie). Ook worden nieuwe geweldsmiddelen zoals het stroomstootwapen overwogen. Op die twee voorgenomen veranderingen uiten een aantal grote organisaties forse kritiek. Daarom vragen wij ons af: hoe goed kun je politiegeweld eigenlijk controleren?

Toon meer

Artikelen geschreven door Jerry

vrijdag 14 september 2018

Deze cijfers tonen aan dat de registratie van politiegeweld onvolledig is

Agenten gebruiken jaarlijks zo’n 14.000 keer geweld om burgers aan te houden of tot bedaren te brengen. Dat komt neer op 35 incidenten per dag. Tenminste, als je de registratie moet geloven. Want nog belangrijker dan de cijfers zelf, is het gebrek aan sommige gegevens.  Voor ons nieuwe onderzoek naar politiegeweld duiken we in de cijfers.

vrijdag 07 september 2018

Wat betekent het nieuwe wetsvoorstel over politiegeweld eigenlijk?

Het aantal situaties waarin de politie geweld mag gebruiken, wordt mogelijk uitgebreid. Een nieuw wetsvoorstel en een aangepaste Ambtsinstructie worden dit jaar nog door de Tweede Kamer besproken. Maar wat staat er nou precies in die voorgenomen wetten en richtlijnen?

woensdag 29 augustus 2018

Welk beeldmateriaal overtuigt het meest: bodycam, mobiel of beveiligingscamera?

Het optreden van agenten wordt het positiefst beoordeeld als je mensen beelden uit een bodycam, bevestigd op het lichaam van de agent, voorschotelt. Dat blijkt uit een onderzoek dat wij in samenwerking met een masterstudent van de Erasmus School of Law in mei hebben uitgevoerd.

Toon meer

Andere teamleden

Odette Joosten

Verslaggever

Judith Meulendijks

Redacteur

Karlijn Vernooij

Redacteur