Jerry Vermanen

Datajournalist

Over Jerry Vermanen

Jerry Vermanen werkt op de dataredactie van KRO-NCRV. Hij zoekt altijd naar meetbare en controleerbare gegevens voor de basis van zijn verhalen. Meningen zijn leuk voor feestjes en verjaardagen, maar feiten maken journalistieke verhalen de moeite waard. Uitzoomen voor het grotere plaatje, en inzoomen voor het menselijke verhaal.

Onderzoeken waar Jerry aan werkt

Wet-en regelgeving

Cameratoezicht

Het is de normaalste zaak van de wereld dat je door camera’s in beeld wordt gebracht. Maar levert dat alleen maar successen op, of kun je ook onterecht in de problemen komen door camerabeelden? Wat zijn eigenlijk jouw rechten als je op beeld staat? En hoe goed worden jouw gegevens eigenlijk opgeslagen?

Wet-en regelgeving

Politie Online

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twitter, Facebook en Instagram. De politie wil transparant zijn en hoopt op meer aansluiting met de samenleving. Hoe gaan agenten te werk als zij twitteren of als zij een vlog maken? Wordt altijd voldoende rekening gehouden met de privacy van mensen die via politieberichten online verschijnen?

Wet-en regelgeving

Politiegeweld

De politie is de enige beroepsgroep in Nederland die tijdens het werk geweld mag toepassen. Tijdens hun werk worden agenten nu eenmaal geconfronteerd met ernstige situaties die zo snel en zo veilig mogelijk moeten worden beëindigd. Dat betekent niet dat een agent zomaar een wapen mag trekken of iemand tegen de grond mag werken. Wanneer en hoe de politie geweld mag toepassen is gevat in richtlijnen, die momenteel worden herschreven, (de zogeheten Ambtsinstructie). Ook worden nieuwe geweldsmiddelen zoals het stroomstootwapen overwogen. Op die twee voorgenomen veranderingen uiten een aantal grote organisaties forse kritiek. Daarom vragen wij ons af: hoe goed kun je politiegeweld eigenlijk controleren?

Toon meer

Artikelen geschreven door Jerry

dinsdag 30 oktober 2018

Politie kan opvallende daling politiegeweld in Den Haag niet verklaren

Het aantal incidenten van politiegeweld is in Den Haag met bijna twintig procent gedaald tussen 2016 en 2017. De Nationale Politie kwam begin dit jaar met een uitgebreide persbericht voor dat succes. Alleen heeft de Haagse politie geen idee waardoor die daling is veroorzaakt.

dinsdag 30 oktober 2018

Politie gebruikt bijna 6000 keer geweld in eerste helft 2018

Agenten hebben in de eerste zes maanden van 2018 5.829 keer geweld moeten toepassen bij het staande of aanhouden van verdachten. In 833 gevallen was daar een vuurwapen van de politie bij betrokken. Dat blijkt uit cijfers die De Monitor bij de politie heeft opgevraagd.

maandag 29 oktober 2018

Politie tasert 73-jarige demente man in verpleeghuis

Het begon met een telefoontje dat zijn dementerende vader (73 jaar) een angstaanval had. John Dossett haast zich naar het verpleeghuis, maar hij had niet verwacht dat hij zijn vader totaal van de wereld zou aantreffen. Achteraf blijkt dat drie agenten de oude man met een stroomstootwapen hebben neergeschoten. ‘Toen kookte mijn bloed wel. Vol onbegrip, het is een klein mannetje.’

Toon meer

Andere teamleden

Huub Floor

Verslaggever

Judith Meulendijks

Redacteur

Yvonne Verkaik

Redacteur