Herman Vijlbrief

Verslaggever

Over Herman Vijlbrief

Herman Vijlbrief (1980) is afgestudeerd socioloog, maar werd pas echt enthousiast van de studie journalistiek. Had als oprjochte Fries een kortstondige carrière als hoofdredacteur bij het Bolswards Nieuwsblad en bij Omrop Fryslân Radio. Hij werkte vanaf 2003 als redacteur en verslaggever voor het actualiteitenprogramma Netwerk (KRO en NCRV) en maakte in 2010 als verslaggever de overstap naar Brandpunt en later Brandpunt+. Bij al die programma's heeft Herman bewezen dat zijn verhalen leiden tot maatschappelijke verandering. Hij heeft een grondige hekel aan regels en protocollen en is immer op zoek naar mensen die de strijd aangaan met het systeem.

Onderzoeken waar Herman aan werkt

Algemeen

Verzakte huizen

‘Iedere nacht piept en kraakt het hier. De muren zitten vol met scheuren, deuren gaan niet meer dicht. Ons huis breekt doormidden en zakt langzaam weg.’ Tipgever Pieter Dekker uit het Friese Spanga weet niet wat hij meemaakt. ‘De oorzaak? Sinds die extreme droogte van afgelopen zomer is het ineens hard gegaan. En we kunnen nergens terecht met onze schade. De overheden sturen ons met een kluitje in het riet.’

Toon meer

Artikelen geschreven door Herman

zondag 20 januari 2019

Wat gebeurt er als je huis scheurt? Een verzakking in acht stappen

Het zal je maar gebeuren: je huis verzakt en scheurt. Sinds de extreme droogte van afgelopen zomer en het lage grondwaterpeil is de bodem in veel plaatsen in Nederland in beweging. Huizen die niet goed gefundeerd blijken, verzakken ineens. Wat overkomt je dan als huizenbezitter? Welke stappen moet je ondernemen? Dit artikel biedt antwoorden aan de hand van het verhaal van Doreen Noord uit Roden. 

maandag 14 januari 2019

Waarom miljoenen Nederlanders zich zorgen moeten maken over een dalende bodem

Heel Holland verzakt. En dat is iets wat de afgelopen eeuwen al plaatsvindt. Sterker nog: eigenlijk zou heel West-Nederland onder water horen te staan. Dat daar landbouw plaatsvindt, komt omdat we land hebben gecreeërd door dijken te bouwen en water weg te pompen. Deze hoogleraar Geodesie legt uit hoe belangrijk het is dat we voor die bodemdaling - met alle tegengestelde belangen die er zijn - met het oog op de toekomst oplossingen voor verzinnen. 

vrijdag 21 december 2018

‘Miljoenen woningen in Nederland lopen het risico te scheuren of te verzakken’

Nederlandse huiseigenaren zijn zich totaal niet bewust van de gevolgen die de extreem droge zomer heeft voor de funderingen van hun huizen. Door de droogte verzakken woningen en ontstaan scheuren. Als we nu niets doen zorgt dat op termijn voor miljarden euro's aan schade. 

Toon meer

Andere teamleden

Judith Meulendijks

Redacteur

Alje Kamphuis

Verslaggever

Miranda Grit

Verslaggever