Wisselen van medicijn

Gezondheid en zorg

Mensen die medicijnen slikken, krijgen soms ineens een ander geneesmiddel dan dat ze gewend waren.

Dit kan gebeuren omdat een medicijn bijvoorbeeld niet beschikbaar is. Medicijntekort is geen onbekend fenomeen, Nederland worstelt er al zo'n zeven jaar mee.

Een andere reden dat je soms over moet stappen op een ander geneesmiddel, is omdat zorgverzekeraars kiezen voor het vergoeden van goedkopere geneesmiddelen. De patiënt stapt dan over van een merkmedicijn naar een generiek middel, waar geen patent meer op zit. Want die zijn goedkoper, en de zorgkosten moeten zo laag mogelijk blijven. Vaak gaat zo'n overstap geruisloos. Maar soms zorgt het wel voor problemen. Het kan leiden tot verkeerde inname bij medicatie. Of zelfs voor ernstige gezondheidsklachten.

Dat laatste overkwam longpatiënt Eva, die allergisch astma heeft. Noodgedwongen moest ze op een ander medicijn overstappen. Terwijl haar longarts oordeelde dat er een 'medische noodzaak' was voor het astma-geneesmiddel dat Eva jarenlang gebruikte, wilde de apotheek deze haar niet verstrekken. Na de medicijnwisseling kreeg Eva astma-aanvallen in de nacht en leed ze aan een slechte nachtrust omdat ze weinig zuurstof had.

Waarom krijgen patienten als Eva niet het merkmiddel dat de huisarts voorschrijft? In hoeverre gaan de bezuinigingen op de zorgkosten voor de gezondheid van patiënten?

Dat gaan we de komende maanden verder onderzoeken.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Opnames

We spreken met patiënten die last hebben van medicijnwissel. We bezoeken een medicijnproducent. En we spreken met apothekers, huisartsen, onderzoekers en zorgverzekeraars.

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

117 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Wisselen van medicijn

Heb je last van medicijnwisseling?

Moet je noodgedwongen wisselen van medicijn? Heb je er last van? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.
Deel jouw ervaring

Leontien Aarnoudse

Redactie

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

Justus Cooiman

Redactie

justus.cooiman@kro-ncrv.nl