Wilsonbekwaam

Veiligheid en handhaving

Wat moet je doen als je hoogbejaarde vader bestolen wordt door de buurvrouw, de nieuwe vriendin of de huishoudster en dat ze flinke bedragen opneemt van de bankrekening? Is het de vrije keus van je vader of is er sprake van (beginnende) dementie? Kunnen je ouders nog wel voor zichzelf beslissen of is hij/zij wilsonbekwaam? Verschillende tipgevers vertellen hoe zij lijdzaam toezien hoe hun ouder wordt uitgebuit. Juridische stappen halen niets uit en ook huisartsen, zorgorganisaties en de politie kunnen weinig voor je betekenen.

 

Beschermen we onze groeiende groep kwetsbare ouderen, die steeds langer op zichzelf moeten blijven wonen, wel voldoende? Zijn er voldoende juridische middelen om deze vorm van uitbuiting tegen te gaan?

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Dinsdag 10 april om 21:25 uur op NPO2. Mag een verstandelijk beperkte een testament tekenen? Wat is de rol van de notaris om misbruik van deze kwetsbare groep te voorkomen?

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op dinsdag 10 april 2018 om 21:25  NPO2

125 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Laatste ontwikkelingen

dinsdag 10 april 2018

Kan iemand met een verstandelijke beperking een testament ondertekenen? Dat is voor veel notarissen een lastige vraag. Want weet zo iemand wel wat hij tekent? We benaderen een aantal notarissen en vragen naar dit dilemma. Uit de rondgang blijkt dat 38 procent van de ondervraagde notarissen meer handvatten wil om de wilsbekwaamheid van verstandelijk beperkte cliënten te beoordelen. Lees hier meer.

 

Meer hierover in de uitzending De Monitor. Vanavond om 21:15 uur op NPO2.

 

Tekenen testament

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

maandag 09 april 2018

Heeft de notaris goed gehandeld? Dat vragen zowel tipgever Henk als Marianne zich af. Hun verstandelijk beperkte familielid blijkt na overlijden een testament te hebben opgemaakt, terwijl ze daar volgens onze tipgevers niet toe in staat waren. We bellen de notarissen op. Lees hier hun reactie.

Teun belt

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

zondag 01 april 2018

We komen in contact met de bewindvoerder van Henk’s zus Betty. Zij vertelt ons: ‘Ik heb nooit enige druk op haar uitgeoefend bij het tekenen van het testament. Ze wist heel goed wat ze wilde.’ Henk denkt daar anders over. Lees hier verder.

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

zaterdag 31 maart 2018

‘Als ik twijfel, schakel ik altijd een onafhankelijk arts in.’ Dat vindt notaris Femmy Smink. Hebben notarissen voldoende expertise om zelf de wilsbekwaamheid van een cliënt te beoordelen? Lees hier het artikel.

Femmy Smink in gesprek met Teun

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

vrijdag 30 maart 2018

Henk begrijpt niet hoe zijn verstandelijk beperkte zus een testament heeft kunnen tekenen en de bewindvoerder als enige erfgenaam benoemd kon worden. ‘Het gaat niet om het geld, het is een principekwestie. Ik heb ook geen foto’s van haar, helemaal niets.’ Lees en bekijk hier het hele verhaal.

Henk in gesprek met Teun

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

dinsdag 27 maart 2018

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie maakte een stappenplan voor notarissen om de wilsbekwaamheid van cliënten te beoordelen. Voor de uitzending interviewden we de voorzitter Nick van Buitenen.

Interview KNB draaidag

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

maandag 26 maart 2018

De eerste interviews zijn opgenomen. Wij zijn benieuwd wat mensen met een verstandelijke beperking zelf vinden. Teun gaat in gesprek met de adviesraad van Raad op Maat. Vinden zij dat een notaris de wilsbekwaamheid van verstandelijk beperkten kan beoordelen?

Interview Raad op Maat draaidag

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

Toon meer ontwikkelingen

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Verstandelijk beperkt en wilsbekwaam?

dinsdag 10 april 2018

Hoe kan de notaris bepalen of iemand wilsbekwaam is om een testament te tekenen? Wat is zijn rol bij het beschermen van kwetsbare groepen zoals dementerende ouderen en verstandelijk beperkten?
Bekijk uitzending

Demente ouderen kwetsbaar voor financiële uitbuiting

zondag 26 november 2017

Wat kan je doen als de nieuwe vriendin van je demente vader, of de huishoudster, grote bedragen van zíjn rekening pint. Is dat zijn eigen keuze of moet hij onder bewind worden geplaatst?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Veelgestelde vragen

Gewone vragen over iemands dagelijks functioneren, kunnen veel duidelijk maken. ‘Om te zien of iemand afhankelijk is van anderen vraagt een notaris bijvoorbeeld: ‘Doet u alles nog zelf? Doet u zelf de boodschappen?’ Bij oudere mensen is het soms een extra service van de notaris om de cliënt thuis op te zoeken. Hij kan bij twijfel ook contact opnemen met Veilig Thuis. 

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en mishandeling, waaronder ook financieel misbruik van ouderen valt. Veilig Thuis kan meedenken en advies geven in gevallen waar mogelijk financieel misbruik speelt. 

Dit onderzoek is in handen van

Odette Joosten

Verslaggever

odette.joosten@kro-ncrv.nl

Laura Das

Redactie

laura.das@kro-ncrv.nl

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl