Wilsonbekwaam

Algemeen

Wat moet je doen als je hoogbejaarde vader bestolen wordt door de buurvrouw, de nieuwe vriendin of de huishoudster en dat ze flinke bedragen opneemt van de bankrekening? Is het de vrije keus van je vader of is er sprake van (beginnende) dementie? Kunnen je ouders nog wel voor zichzelf beslissen of is hij/zij wilsonbekwaam? Verschillende tipgevers vertellen hoe zij lijdzaam toezien hoe hun ouder wordt uitgebuit. Juridische stappen halen niets uit en ook huisartsen, zorgorganisaties en de politie kunnen weinig voor je betekenen.

 

Beschermen we onze groeiende groep kwetsbare ouderen, die steeds langer op zichzelf moeten blijven wonen, wel voldoende? Zijn er voldoende juridische middelen om deze vorm van uitbuiting tegen te gaan?

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Verkenning

De eerste uitzending is geweest. We gaan nu verder met ons onderzoek en richten ons vooral op de rol van de notaris.

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op zondag 26 november 22:40u, NPO2

62 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Wilsonbekwaam

Oproep Wilsonbekwaam

Beschermen we kwetsbare ouderen voldoende tegen financieel misbruik? Kan iemand met (beginnende) dementie bijvoorbeeld nog wel een testament tekenen? Heb jij hier als familielid of notaris ervaring mee? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Yvonne Verkaik

Redacteur

Deel jouw ervaring

Uitzendingen

Demente ouderen kwetsbaar voor financiële uitbuiting

zondag 26 november 2017

Wat kan je doen als de nieuwe vriendin van je demente vader, of de huishoudster, grote bedragen van zíjn rekening pint. Is dat zijn eigen keuze of moet hij onder bewind worden geplaatst?

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Veelgestelde vragen

Gewone vragen over iemands dagelijks functioneren, kunnen veel duidelijk maken. ‘Om te zien of iemand afhankelijk is van anderen vraagt een notaris bijvoorbeeld: ‘Doet u alles nog zelf? Doet u zelf de boodschappen?’ Bij oudere mensen is het soms een extra service van de notaris om de cliënt thuis op te zoeken. Hij kan bij twijfel ook contact opnemen met Veilig Thuis. 

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en mishandeling, waaronder ook financieel misbruik van ouderen valt. Veilig Thuis kan meedenken en advies geven in gevallen waar mogelijk financieel misbruik speelt. 

Dit onderzoek is in handen van

Yvonne Verkaik

Redacteur

Laura Das

Redactie

Odette Joosten

Verslaggever