Wie staan er op deze foto?

Algemeen

Voor het dossier Ziek door mijn werk vragen we onze kijkers en lezers mee te helpen de mensen die op deze foto staan een gezicht en verhaal te geven. De foto kregen we van Rieky van der Velden. ‘Mijn man en veel van zijn brandweercollega’s zijn al overleden aan kanker,’ zo vertelde zij ons.

We ontdekten dat het onduidelijk blijft bij de brandweer hoeveel brandweermensen er werkelijk een ziekte door hun werk hebben opgelopen. Eerder kwamen we er al achter dat we het niet moeten hebben van de meldingen van beroepsziekten door bedrijfsartsen van de brandweer bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). In 10 jaar tijd kwamen daar slechts 31 meldingen binnen. Waaronder 1 keer van een brandweerwerknemer met kanker en 4 gevallen van PTSS. Onze berekening liet zien dat gemiddeld 3 beroepsziektemeldingen per jaar geen realistisch aantal is.

Is er wel genoeg aandacht voor beroepsziekten bij de brandweer vragen wij ons af. Als we Rieky mogen geloven dan zouden 19 brandweermannen van het korps Den Bosch niet meer leven. ‘En ze waren in het korps met ongeveer zesenveertig man. Dus dat is behoorlijk veel.' Klopt het dat er veel brandweermannen uit die tijd niet meer leven of ziek zijn? En om hoeveel gaat het werkelijk? Want Rieky kent niet alle verhalen. En welke rol speelt het werk hierin? Help ons de gezichten op de foto een naam en verhaal te geven. Mail: tip insturen.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

48 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl