Vaccinaties

Gezondheid en zorg

Kinderen worden in Nederland gevaccineerd om ze tegen soms dodelijke infectieziekten te beschermen. Maar het aantal ouders dat zijn kinderen niet vaccineert groeit. De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) en tal van homeopaten zijn niet alleen sceptisch over vaccineren, ze bieden ook een alternatief aan bezorgde ouders: homeopathische profylaxe, een vrijwel oneindige verdunning van de ziekteverwekker of een andere stof. Maar voor de werkzaamheid is geen wetenschappelijk bewijs. Voor geen enkel homeopathisch product mag in Nederland een medische claim gedaan worden. Maar omdat de homeopaten de middelen niet bij naam noemen maar bij de algemene term ‘homeopathische profylaxe’, lijkt er weinig tegen te doen.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Research

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op dinsdag 23 oktober 21:25u, NPO2

309 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / Vaccinaties

Oproep: vaccinaties

De vaccinatiegraad in Nederland daalt en dat is gevaarlijk. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Wij willen weten hoe de boodschap van de anti-vaxxers zo heeft kunnen verspreiden. Is het de media, zijn het bepaalde alternatieve genezers, zijn het uitgeverijen, zijn de social media, of zijn het vooral bepaalde anti-vaxgroepen met hun websites. Heb je ons daar iets over te vertellen? Meld je dan.
Deel jouw ervaring

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Zorgen om homeopathisch alternatief voor vaccineren

dinsdag 23 oktober 2018

Homeopathie als alternatief voor vaccinaties: volgens tal van homeopaten werkt het 'aantoonbaar' even goed. Kun je ziektes voorkomen met homeopathische korrels? Of is dit juist gevaarlijk?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl