UWV

Werk en inkomen

Keuringsartsen omzeilen je klachten en geven er een compleet eigen invulling aan,’ mailt tipgever Rob ons zijn klacht over het UWV. Door de jaren heen hebben we een mailbox vol aan tips over de uitkeringsinstantie. ‘Ik zou het waarderen als De Monitor eens aandacht schenkt aan de wanorde bij het UWV. Als je bij het UWV belandt, kom je er beroerder uit dan dat je er in komt. De stress die het UWV met zich meebrengt heeft mij geestelijk gesloopt. Het heeft mij onder andere mijn huwelijk gekost,’ schrijft Rob.

De tip van Rob is aanleiding om dieper in te gaan op de rol van de keuringsarts, ook wel verzekeringsarts, bij keuringen van het UWV. Hoe gaat zo’n keuring, wat wordt daar vastgesteld, welke rol heeft de behandelend arts in het geheel?

Er wordt massaal op het verhaal van tipgever Rob gereageerd. We krijgen uiteindelijk bijna 1300 mails en talloze reacties op Facebook en Twitter binnen van mensen die ervaringen hebben met het UWV. Sommigen zijn positief, maar verreweg de meesten zijn negatief.

Gesloopt

‘Het is mensonterend!! En ik word er alleen maar zieker van!,’ schrijft Ditte als reactie op onze artikelen over haar ervaring met de keuringsarts. Klaartje vult haar aan: ‘De keuring voelt alsof je examen doet voor je rijbewijs. Willekeur is wel het eerste woord wat bij mij naar boven komt bij de keuringen bij het UWV.’

Op 9 april 2017 is onze uitzending over de keuringen van het UWV. In de uitzending is te zien dat het voor UWV-keuringsartsen lasting is om bij moeilijk aantoonbare aandoeningen een goede inschatting te maken van wat iemand nog precies kan. Hierdoor kan het zijn dat mensen door verschillende artsen verschillend worden beoordeeld. En dus ook dat de één wel arbeidsongeschikt raakt met een hersenaandoening, en de ander nog moet werken. Het UWV houdt in de uitzending vol dat de keuringen over het algemeen zeer nauwkeurig verlopen.

Werkloos

Maar waarom is er dan zoveel onvrede onder UWV-klanten? Het UWV heeft daar zelf wel een verklaring voor. ‘Bij negen van de tien mensen die door een UWV-arts gekeurd worden, leidt een keuring tot een andere uitkomst dan ze hadden verwacht. Ze komen vaak bij ons als ze al 2 jaar ziek thuis zijn, of aan het re-integreren zijn. Ze worden gekeurd en denken: ‘Nu ga ik een uitkering krijgen.’ Dan valt het tegen als je te horen krijgt dat je toch nog moet werken. Maar wij beoordelen alleen in hoeverre de ziekte of de aandoening echt beperkend is om te werken. Als je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, dan kun je volgens de regels volledig werken.’

En juist die laatste groep heeft het vaak moeilijk. Mensen die wel ziek zijn, maar niet meer dan 35% worden afgekeurd, worden 35-minners genoemd. Zij kunnen niet voor 100% werken, maar krijgen ook geen arbeidsongeschiktheidsuitkering. Vaak zijn ze op hun werkgever of het UWV aangewezen om weer te re-integreren.

Tamara is zo’n 35-minner. Zij mailt ons omdat ze moeite heeft om werk te vinden. Ze vindt dat het UWV haar niet genoeg helpt om weer aan de slag te komen. In ons nieuwe onderzoek richten wij ons op Tamara en andere 35-minners. Wie helpt hen bij hun terugkeer in de maatschappij? We gaan langs bij alle verantwoordelijke instanties om verhaal te halen en proberen uit te zoeken waarom al 11 jaar ruim de helft van de groep werkloos is.

Help het onderzoek

Ons onderzoek gaat verder. Ben jij 35-minner, werk je met 35-minners of heb je andere ervaringen met het UWV? Laat het ons weten via tip insturen. We zijn ook op zoek naar de verhalen van werknemers van het UWV en medisch specialisten.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Er zijn twee uitzendingen geweest over dit onderzoek. We gaan voorlopig niet meer verder met dit onderzoek.

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op zondag 17 september 2017 om 22:40  NPO2

1863 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

UWV

zondag 17 september 2017

Wie minder dan 35 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard door het UWV, moet toch op zoek naar een baan. In de praktijk blijkt dat het deze mensen bijna nooit lukt. Ze voelen zich in de kou staan.
Bekijk uitzending

Het UWV

zondag 09 april 2017

Je arts adviseert je om te stoppen met werken vanwege een ziekte. Maar het UWV vindt dat je nog volledig aan de slag kan. Zijn zij dan te streng of had je te veel hoop op een afkeuring?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl