Uitbuiting starters en stagiairs

Werk en inkomen

Wie net is afgestudeerd wil niets liever dan aan de bak, maar voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En waar leidt dit tot uitbuiting? En wat is de verantwoordelijkheid van opleidingen voor afgestudeerden die niet aan werk komen?

Vooral psychologen en orthopedagogen laten in grote getale van zich horen. Zij voelen zich uitgebuit door GGZ-instellingen die zonder noemenswaardige betaling deze wep'ers hoge productienormen opleggen. In de uitzending van 3 januari is te zien hoe pas afgestudeerden zich gedwongen voelen om onbetaalde stages en werkervaringsplekken (wep) te accepteren bij gebrek aan startersbanen.

Ons onderzoek gaat door. Uitbuitingssituaties komen voor omdat werkgevers kunnen kiezen uit een grote pool van afgestudeerden. Maar hoe zit het eigenlijk met de rol van de opleidingen? Wat is hun verantwoordelijkheid voor het hoge aantal afgestudeerden dat geen baan vindt of onder zijn of haar niveau werkt?

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Uitbuiting starters en stagiairs

zondag 07 februari 2016

Welke rol spelen opleidingen bij het overschot aan afgestudeerde jongeren bij bepaalde studierichtingen? Welk aandeel hebben zij bij de uitbuiting van starters? Lichten zij studenten goed voor?
Bekijk uitzending

Uitbuiting starters en stagiairs - KN_1676820

zondag 03 januari 2016

Worden in Nederland afgestudeerden uitgebuit door werkgevers? Vooral beginnende psychologen en architecten grijpen kansen aan onder voorwaarden die wettelijk niet door de beugel kunnen.
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl