Tweede kans voor gedetineerden

Werk en inkomen

Ieder jaar worden er in Nederland zo'n 35.000 gedetineerden vrijgelaten. Voor een goede reïntegratie is werk van cruciaal belang. Maar met een detentieverleden is het niet makkelijk om een baan te krijgen. Bijna de helft leeft van een uitkering. Een deel heeft helemaal geen inkomen. De grote afstand tot de arbeidsmarkt gaat vaak vergezeld met problemen op het gebied van wonen. Daarnaast zijn er schulden en ontbreekt er vaak een sociaal netwerk. Het risico op recidive wordt hierdoor vergroot. De helft van de ex-gedetineerden gaat binnen twee jaar opnieuw de fout in. In ons onderzoek kijken we hoe het komt dat ex-gevangenen maar moeilijk aansluiting vinden in onze maatschappij. Hoe worden de gedetineerden binnen de gevangenismuren op hun terugkeer voorbereid? Zorgt de overheid voor goede nazorg? Zit een werkgever op een ex-gevangene te wachten? En niet in de laatste plaats: hoe gemotiveerd is de ex-gedetineerde zelf?

 

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Opnames

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op zondag 10 maart 22:40u, NPO2

56 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Tweede kans voor gedetineerden

Oproep: Heb jij als ex-gedetineerde moeite om buiten de gevangenis een nieuwe leven te beginnen?

Ben je ex-gedetineerde en is het moeilijk om buiten de gevangenis een nieuw leven te beginnen? Een baan of een huis te krijgen? Of heb je als professional met deze problematiek te maken? Meld je dan en stuur hier je tip in.
Deel jouw ervaring

Redactie de Monitor

Redactie

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Tweede kans voor gedetineerden

zondag 10 maart 2019

Binnen twee jaar gaat de helft van de ex-gedetineerden opnieuw in de fout. Werk houdt ze op het rechte pad, maar het gros heeft geen baan. Hoe komt dat? En hoe krijgen we ze aan het werk?

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

Merel Driessen

Redacteur

merel.driessen@kro-ncrv.nl

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl