Treintrillingen

Natuur en milieu

Het wordt steeds drukker op het spoor. Nederland heeft zichzelf ambitieuze klimaatdoelen gesteld en vervoer per trein is een stuk duurzamer dan een auto of vrachtwagen. Maar wat betekent dit voor de circa 1 miljoen Nederlanders die langs het spoor wonen? 

De laatste jaren nemen klachten over trillingen toe. Bewoners verliezen slaap, maar klagen ook over schade aan hun huizen.  Kan dat? Volgens ProRail, maar ook volgens andere europese spoorbeheerders, zijn de trillingen die treinen veroorzaken te zwak om zelfs maar cosmetische schade te veroorzaken. Dat neemt niet weg dat omwonenden die trillingen wel kunnen voelen. 

Wat we zeker weten is dat het aantal mensen dat daarvan hinder ervaart groeit. Voor trillingen bestaat, in tegenstelling tot geluid, nauwelijks wetgeving dat grenzen aangeeft aan wat toelaatbaar is. Hoewel de Tweede Kamer in 2010 al vroeg om rekenregels waarmee trillingen kunen worden voorspeld, is die methode er nog altijd niet. Dat maakt het ingewikkeld om inzicht te krijgen wat je kunt verwachten als er ineens trajecten worden gewijzigd of 'spoorboekloos' wordt gereden. 

Moeten omwonenden rond het spoor beter worden beschermd? En zo ja, hoe dan? En tegen welke prijs? Help ons mee dit uit te zoeken.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Opnames

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op zondag 19 mei 22:40u, NPO2

236 tips

ontvangen

Laatste ontwikkelingen

woensdag 14 november 2018

Tricht trilt door goederenspoor: ‘Het glazuur springt hier van de tegels’

woensdag 14 november 2018

We zijn net van start met dit onderzoek. Een tijdje terug kregen we wat interessante tips over schadeonderzoek bij woningen langs het spoor. Bewoners klagen al een tijd over scheuren in hun woning, maar konden het verband met passerende goederentreinen tot nu toe niet bewijzen. 

Update van

Niels van Nimwegen

Toon meer ontwikkelingen

Natuur en milieu / Treintrillingen

Heb je last van treintrillingen?

Neem dan contact met ons op. We zijn benieuwd waar dit in Nederland speelt en wat bewoners precies hebben ondernomen om hun problemen aan te kaarten.
Deel jouw ervaring

Redactie de Monitor

Redactie

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Treintrillingen

zondag 19 mei 2019

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl