Sociale Dienst
Wet-en regelgeving
Het is geen pretje in de bijstand. Uitkeringsgerechtigden worden steeds harder aangepakt door sociale diensten. Er moeten tegenprestaties worden verricht, fraude wordt fors beboet, aanvragen worden afgehouden. En wie bijstand wil moet met de billen bloot: alle relevante persoonlijke informatie moet worden overlegd.
Wie niet meewerkt krijgt geen uitkering of wordt op z’n minst gekort. Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelden voor fraudeurs en mensen die simpelweg geen zin hebben om te werken?
Finale-uitzending
We hebben in verschillende uitzendingen aandacht besteed aan dit dossier, maar omdat het zoveel verhalen en ontwikkelingen hebben we alles in een speciale uitzending behandeld. Van het begin van ons onderzoek, ontwikkelingen en ook nieuwe verhalen. Zie hieronder onze finale-uitzending:
Hieronder de afzonderlijke verhalen en reportages binnen dit dossier:
In reportage 1 lieten wij zien hoe de strenge bijstandsregels mensen tot wanhoop drijven. Waaronder Arend. Hij probeerde een eind aan zijn leven te maken uit frustratie over de gang van zaken bij de Sociale Dienst Drechtsteden.
Op 8 februari 2015 brachten wij de vervolgreportage over de Sociale Dienst (zie hieronder).
In deze reportage oa: in de bijstand in Enschede. Oud-muzikant Martin moest 46.000 euro bijstand terugbetalen omdat hij 2 keer een optreden had gegeven met Koninginnedag.
Op 1 maart 2015 brachten wij opnieuw een reportage over de Sociale Dienst (zie hieronder).
In deze reportage brachten wij het verhaal van oma Diane van Aalderen (de schoonmoeder van Lange Frans). Zij moet ruim 34.000 euro terugbetalen aan de Sociale Dienst omdat zij op de kleinkinderen past terwijl ze een bijstandsuitkering ontvangt.
Op 12 april brachten wij het vervolg op het verhaal van oppasoma Diane. De schoonmoeder van Lange Frans moet haar uitkering terugbetalen omdat ze op de kleinkinderen heeft gepast. We vragen een reactie aan verantwoordelijk wethouder Vliegenthart. En: hoe het verkopen van een paar katjes via Marktplaats tot tienduizenden euro’s schuld kan leiden.
Op 19 april het bverhaal over hoe de Sociale Dienst doorschiet in haar fraudebestrijding en extreme opsporingsmethoden inzet om bijstandsfraude op te sporen. Bekijk hieronder die reportage.
Loopt u vast bij de sociale dienst? Of werkt u zelf bij de sociale dienst en moet u dit beleid uitvoeren? Laat het ons weten.
Tip ons of mail naar demonitor@kro-ncrv.nl
Bekijk ook ons eerdere onderzoek Werkloos en Boos. Hoe Nederland omgaat met werklozen.
517 tips
ontvangen
Ervaringsdeskundigen
gezocht
Artikelen in dit onderzoek
Uitzendingen
De harde werkelijkheid van de tegenprestatie
zondag 11 oktober 2015
De Monitor
zondag 17 mei 2015
De Monitor - KN_1667489
zondag 01 maart 2015
De Monitor - KN_1665967
zondag 01 februari 2015
De Monitor - KN_1665965
zondag 18 januari 2015
Dit onderzoek is in handen van
Stephanie Sint Nicolaas
Redacteur
Sietze van Loosdregt
Redacteur