Sociale Dienst

Werk en inkomen

Het is geen pretje in de bijstand. Uitkeringsgerechtigden worden steeds harder aangepakt door sociale diensten. Er moeten tegenprestaties worden verricht, fraude wordt fors beboet, aanvragen worden afgehouden. En wie bijstand wil moet met de billen bloot: alle relevante persoonlijke informatie moet worden overlegd.

Wie niet meewerkt krijgt geen uitkering of wordt op z’n minst gekort. Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelden voor fraudeurs en mensen die simpelweg geen zin hebben om te werken?

Finale-uitzending

We hebben in verschillende uitzendingen aandacht besteed aan dit dossier, maar omdat het zoveel verhalen en ontwikkelingen hebben we alles in een speciale uitzending behandeld. Van het begin van ons onderzoek, ontwikkelingen en ook nieuwe verhalen. Zie hieronder onze finale-uitzending:

Finale-uitzending (17 mei 2015)

Hieronder de afzonderlijke verhalen en reportages binnen dit dossier:

In reportage 1 lieten wij zien hoe de strenge bijstandsregels mensen tot wanhoop drijven. Waaronder Arend. Hij probeerde een eind aan zijn leven te maken uit frustratie over de gang van zaken bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

reportage 1 (18 januari 2015)

Op 8 februari 2015 brachten wij de vervolgreportage over de Sociale Dienst (zie hieronder).

In deze reportage oa: in de bijstand in Enschede. Oud-muzikant Martin moest 46.000 euro bijstand terugbetalen omdat hij 2 keer een optreden had gegeven met Koninginnedag.

reportage 2 (8 februari 2015)

Op 1 maart 2015 brachten wij opnieuw een reportage over de Sociale Dienst (zie hieronder).

In deze reportage brachten wij het verhaal van oma Diane van Aalderen (de schoonmoeder van Lange Frans). Zij moet ruim 34.000 euro terugbetalen aan de Sociale Dienst omdat zij op de kleinkinderen past terwijl ze een bijstandsuitkering ontvangt.

reportage 3 (1 maart 2015)

Op 12 april brachten wij het vervolg op het verhaal van oppasoma Diane. De schoonmoeder van Lange Frans moet haar uitkering terugbetalen omdat ze op de kleinkinderen heeft gepast. We vragen een reactie aan verantwoordelijk wethouder Vliegenthart. En: hoe het verkopen van een paar katjes via Marktplaats tot tienduizenden euro’s schuld kan leiden.

reportage 4 (12 april 2015)

Op 19 april het bverhaal over hoe de Sociale Dienst doorschiet in haar fraudebestrijding en extreme opsporingsmethoden inzet om bijstandsfraude op te sporen. Bekijk hieronder die reportage.

reportage 5 (19 april 2015)

Loopt u vast bij de sociale dienst? Of werkt u zelf bij de sociale dienst en moet u dit beleid uitvoeren? Laat het ons weten.

Tip ons of mail naar demonitor@kro-ncrv.nl

Bekijk ook ons eerdere onderzoek Werkloos en Boos. Hoe Nederland omgaat met werklozen.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

De harde werkelijkheid van de tegenprestatie

zondag 11 oktober 2015

Mensen met een bijstandsuitkering moeten een tegenprestatie leveren, maar wat mag je van ze verwachten en wie profiteert daarvan?
Bekijk uitzending

De Monitor

zondag 17 mei 2015

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.
Bekijk uitzending

De Monitor - KN_1667489

zondag 01 maart 2015

Een verhaal over hoe de Sociale Dienst mensen tot wanhoop drijft. Ditmaal het verhaal van Diane. Op de kleinkinderen passen terwijl je een uitkering hebt, kan je duur komen te staan.
Bekijk uitzending

De Monitor - KN_1665967

zondag 01 februari 2015

-Een frietkraam op nog geen 20 meter van een school met speciale scholierenprijzen voor snacks. Een nieuw onderzoek. -Tandklinieken zijn er voor de zorg om je gebit zou je zeggen.
Bekijk uitzending

De Monitor - KN_1665965

zondag 18 januari 2015

Worden mensen gek gemaakt door de Sociale Dienst? Uit ons onderzoek blijkt van wel. Ook krijgen we een reactie van de kinderpornopsychiater en vertellen we het verhaal van Gaby. Haar euthanasie is ...
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Thijs Boelens

Verslaggever

Thijs.boelens@kro-ncrv.nl

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl