Schade door gaswinning

Scheuren in muren, deels onbewoonbaar verklaarde huizen en waardevermindering: de schade loopt in de papieren maar compensatie voor gedupeerden verloopt moeizaam. Gedupeerden die zich bij ons gemeld hebben, klagen over de willekeur in de schadeafhandeling. 

Ook de versterking van onveilige huizen verloopt traag en moeizaam. Zo'n 27.000 huizen moeten komende jaren worden geïnspecteerd op veiligheid en waar nodig versterkt. Maar nog altijd zitten duizenden Groningers te wachten op de versterking van hun woning. 

 

Niet alleen de enorme traagheid is een probleem. Maar vooral hóe de overheid constant de spelregels verandert, met grote gevolgen voor bewoners. Toen de gaskraan nog ver open was kregen huizen zware versterking. Maar nu de gaskraan dicht gaat, is de kans op gevaarlijke  bevingen kleiner en worden huizen dus ook volgens een lichtere norm versterkt. En dat leidt tot onuitlegbare verschillen en tot stress, onbegrip en onmacht bij bewoners. “Wij willen gewoon gelijk behandeld worden. Net als de rest van het dorp", vindt Niels van der Wijk uit Ten Boer. 

Meer over dit onderzoek

Terugkijkwad

De pot met goud onder de Waddenbodem

Onder de Waddenzee ligt voor miljarden aan gas en de NAM wil dat eruit halen. Hoewel experts waarschuwen voor de risico's, hakt het kabinet al jaren geen knoop door. Waarom?

Theodor Kockelkoren
| 5 vragen aan

We kunnen nog niet zonder gas, waarom dan wel zonder Ternaard?

Nederlanders verbruiken ieder jaar nog 30 miljard kuub aardgas. Alle kleine beetjes helpen dus. Waarom mag de NAM dit nieuwe veld dan niet ook aanboren?

Jan
| Artikel

De duurzaamste boer van dit dorp woont bovenop een gasbel

Het Ternaardveld ligt niet alleen onder de bodem van de Waddenzee maar ook onder het land van boer Jan: "Laat dat belletje nou lekker zitten."

Wadden
| Nieuws

Milieueffecten van omstreden gasplannen in Waddenzee nog altijd onduidelijk

Drie jaar na een kritisch advies over misschien wel de laatste gaswinning onder de Waddenzee, is nog steeds niet duidelijk of daarnaar is geluisterd. "Dit is gokken met...

Ternaard
| Oproep

NAM wil (nog meer) gas winnen in de Waddenzee, mag dat?

Het Friese dorp Ternaard houdt de adem in: mag de NAM gaan boren onder werelderfgoed, de Waddenzee?

Presentator Marijn en bewoner Rena uit Zeerijp
| Uitzending

Worden de onveilige huizen in Groningen nu wél versterkt?

Wat wordt het oordeel van de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning?

Makers