Schade door gaswinning

Wonen en leefomgeving

Scheuren in muren, deels onbewoonbaar verklaarde huizen en waardevermindering: de schade loopt in de papieren maar compensatie voor gedupeerden verloopt moeizaam.

Gedupeerden die zich bij ons gemeld hebben, klagen over de willekeur in de schadeafhandeling.'Mijn buren kregen hun kleine schades wel vergoed maar bij mijn forse schade wordt niet erkend dat het door de gaswinning komt.'

Tientallen tips komen er binnen na de uitzending voor ons dossier Schade Gasboringen en de reacties blijven binnenstromen. Wat opvalt is de verbazing over de schadevergoedingen die bewoners krijgen die aan de randen van het aardbevingsgebied wonen, net buiten de zogenaamde contourlijn. Onlangs werd bekend dat 1600 mensen in deze randgebieden een voucher krijgen van 1500 euro.

Volgens het Centrum Veilig Wonen (CVW) die de schades afhandelt, wordt de schade in de buitengebieden niet veroorzaakt door aardbevingen. De 1500 euro wordt slechts uitgekeerd uit coulance.

OPROEP: Bewoners van huizen die versterkt worden

Wij gaan door met ons onderzoek naar de gevolgen van de gaswinning. De Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, is een project gestart voor het versterken van woningen in het aardbevingsgebied. De komende tijd worden er 22.000 woningen onderzocht en zal bepaald worden of die versterkt moeten worden voor toekomstige aardbevingen. De panden die tot nu toe onderzocht zijn, moeten dat vrijwel allemaal. Bij deze woningen wordt de fundering en de rest van de constructie ‘aardbevingsproof’ gemaakt. Geen kleine operatie. Veel mensen moeten voor de versterking tijdelijk hun huis uit en sommige woningen worden helemaal gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Leendert Klaassen, onafhankelijke raadsman in Groningen, uitte in een onlangs verschenen rapport zijn zorgen over de versterkingsactie. Hij verwacht dat ‘de versterkingsopdracht grote impact op de bewoners en op de gemeenschap als geheel’ zal hebben.

Voor ons onderzoek zijn wij op zoek naar bewoners van huizen die op dit moment of in de nabije toekomst versterkt worden. Graag horen we van je! Ben je als professional betrokken bij de versterking van woningen en heb je tips? Mail naar demonitor@kro-ncrv.nl of tip ons via het tipformulier.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

74 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Laatste ontwikkelingen

dinsdag 09 januari 2018
Het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft tot nu toe 939 schademeldingen binnengekregen na de zware aardbeving in Zeerijp. Maandag werd de provincie Groningen getroffen door de zwaarste beving sinds 2012.
 
Wat betekenen deze nieuwe meldingen voor de schade-afhandeling en voor de woningen die versterkt moeten worden?

Lees ook ons onderzoek Schade door Gaswinning

Update van

Marjolein Schut

Redacteur

Toon meer ontwikkelingen

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Schade gasboringen

zondag 02 april 2017

Groningers met schade aan hun huizen door gasboringen voelen zich in de steek gelaten. Jarenlang voeren zij een strijd om gecompenseerd te worden. Waarom gebeurt dat niet in alle gevallen?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl