Rookoverlast

In de winter maken veel Nederlanders graag een knapperend haardvuurtje aan. Gezellig toch? Maar dit is minder onschuldig dan het lijkt. Bij de verbranding van hout komt namelijk fijnstof vrij. Langdurige blootstelling hieraan kan luchtwegklachten, hart- en vaatziekten en longkanker veroorzaken. Bijna een kwart van de landelijke uitstoot van fijnstof (als het gaat om de deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer doorsnee) is afkomstig van houtstook. En vanwege hoge gasprijzen gaan steeds meer mensen stoken. Doet de overheid genoeg om overlast te beperken? 

Meer over dit onderzoek

Overlast van houtstook
| Uitzending

Overlast van houtrook

Rook uit een kachelpijp
| Artikel

GGD: houtrook is (zeer) zorgelijk voor volksgezondheid

Pointer bevroeg 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) over houtrookoverlast, 96 procent vindt houtrook zorgelijk tot zeer zorgelijk voor de volksgezondheid.

Ersin Kiris in gesprek met bezorgde burger
| Artikel

Hoeveel schadelijke houtrook adem je in? Deze bezorgde burgers willen dit meten

Inwoners willen weten hoe het zit met de luchtverontreiniging in hun omgeving. Belandt die ongezonde lucht rond mijn huis?

Dirk blazend op zijn doedelzak
| Artikel

Dirk is zo benauwd door houtrook uit de buurt, dat hij zijn doedelzak niet meer kan opblazen. Maar hij kan er weinig tegen beginnen

Houtrook zorgt regelmatig voor overlast en kan gezondheidsklachten geven. Zoals bij Dirk. Als hij melding bij de gemeente maakt, gebeurt er weinig mee. Wat kan hij doen?

Makers

Verslaggever / Redacteur
Journalist