Religieuze gemeenschappen in Nederland

Veiligheid en handhaving

Vrijheid van religie is belangrijk in Nederland: het is een grondrecht. Onderzoek naar de hoeveelheid geloofsbewegingen in Nederland is schaars, het laatste onderzoek stamt uit 1999. Op dat moment waren er ruim 800 kerken en religieuze groeperingen actief in ons land. Recent onderzoek wijst uit dat 49 procentvan de Nederlanders zichzelf als onderdeel ziet van een religieuze beweging.

 

Voor buitenstaanders is het niet altijd zichtbaar wat zich binnen een religieuze beweging afspeelt. Wat doe je als je je zorgen maakt? Als je bijvoorbeeld zelf vindt dat er binnen jouw kerk of zingevende organisatie dingen gebeuren die niet kloppen, of als je het idee hebt dat een familielid of kennis steeds meer wordt meegetrokken in een dubieuze religieuze beweging?

 

Voorheen kon je daarvoor terecht bij Sektesignaal, maar dit meldpunt houdt per 1 januari 2020 op te bestaan. Wie houdt er nu toezicht op religieuzeorganisaties? 

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Naar aanleiding van onze eerste uitzending kregen we veel ervaringsverhalen binnen van mensen die als minderjarige óók duiveluitdrijving hebben meegemaakt, binnen andere bewegingen dan The Last Reformation. Demonenuitdrijving lijkt op een veel grotere schaal plaats te vinden. Wij gaan daarom door met ons onderzoek. Ben jij ook een ervaringsdeskundige? Of heb je een andere tip over een religieuze gemeenschap? Laat het ons weten!

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op maandag 23 maart 2020 om 22:11  NPO2

161 tips

ontvangen

Veiligheid en handhaving / Religieuze gemeenschappen in Nederland

Ervaringsverhalen gezocht

We krijgen tientallen tips binnen na onze uitzending over duiveluitdrijvingen bij kinderen. Heb jij ook een ervaring binnen een gesloten religieuze gemeenschap? Of ben je er als professional bij betrokken? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Uitzending terugkijken: Duiveluitdrijving bij kinderen 2

maandag 23 maart 2020

We krijgen na onze eerste uitzending veel tips over demonenuitdrijving bij minderjarigen door heel Nederland. Waar vindt dit plaats en hoe beschermen we deze kinderen?
Bekijk uitzending

Duiveluitdrijvingen bij kinderen

maandag 27 januari 2020

Er is geen toezicht op gesloten religieuze gemeenschappen in ons land. Sommige groeperingen voeren demonenuitdrijvingen uit op minderjarigen. Wie houdt in de gaten hoe er wordt omgegaan met kinderen?

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl