Religieuze gemeenschappen in Nederland

Algemeen

Vrijheid van religie is belangrijk in Nederland: het is een grondrecht. Onderzoek naar de hoeveelheid geloofsbewegingen in Nederland is schaars, het laatste onderzoek stamt uit 1999. Op dat moment waren er ruim 800 kerken en religieuze groeperingen actief in ons land. Recent onderzoek wijst uit dat 49 procentvan de Nederlanders zichzelf als onderdeel ziet van een religieuze beweging.

 

Voor buitenstaanders is het niet altijd zichtbaar wat zich binnen een religieuze beweging afspeelt. Wat doe je als je je zorgen maakt? Als je bijvoorbeeld zelf vindt dat er binnen jouw kerk of zingevende organisatie dingen gebeuren die niet kloppen, of als je het idee hebt dat een familielid of kennis steeds meer wordt meegetrokken in een dubieuze religieuze beweging?

 

Voorheen kon je daarvoor terecht bij Sektesignaal, maar dit meldpunt houdt per 1 januari 2020 op te bestaan. Wie houdt er nu toezicht op religieuzeorganisaties? 

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Opnames

Voor buitenstaanders is het niet altijd zichtbaar wat zich binnen een religieuze beweging afspeelt. Wat doe je als je je zorgen maakt? Als je bijvoorbeeld zelf vindt dat er binnen jouw kerk of zingevende organisatie dingen gebeuren die niet kloppen, of als je het idee hebt dat een familielid of kennis steeds meer wordt meegetrokken in een dubieuze religieuze beweging?

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

20 tips

ontvangen

Algemeen / Religieuze gemeenschappen in Nederland

Ervaringsverhalen gezocht

Maak jij je zorgen over iemand die betrokken is bij een dubieuze religieuze of zingevende organisatie, of ben je dat zelf (geweest)? Heb je daar melding van gedaan en wat is er vervolgens gebeurd? Wij komen graag met je in contact!
Deel jouw ervaring

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl