Prestigieuze miljoenenprojecten

Overheid en bureaucratie

In 2022 is het zover, dan wordt in Almere de Floriade geopend. Dé tentoonstelling die de ruim 200.000 inwoners tellende stad op de kaart moet zetten en een voorbeeld moet zijn voor de groene stad van de toekomst. Maar de afgelopen jaren is er vooral veel tegenslag en kritiek. Want wat gaat het project op de lange termijn opleveren voor Almere en haar inwoners? Of is het een geldverslindend prestigeproject?

 

De Floriade wordt iedere tien jaar georganiseerd en is één van de wereldtentoonstellingen. De nieuwste ontwikkelingen binnen de tuinbouw worden er getoond aan het publiek. De gemeente Almere wil na de tentoonstelling een duurzame woonwijk op het terrein bouwen. Bij het indienen van de plannen werden de kosten voor de gemeente geraamd op maximaal tien miljoen. Inmiddels liggen de schattingen op minstens veertig miljoen euro. Onlangs werd bekend dat er nog geen sponsoren zijn gevonden, die een groot deel van de overige kosten op zich moeten nemen. De afgelopen drie edities van de Floriade waren verliesgevend.


Philippe van Tiel is al meer dan dertig jaar ondernemer. Zijn watersportbedrijf Haddock - met zeilschool, jachthaven en feestlocatie - is beroemd in Almere. In 2012 bleek dat Haddock middenin het terrein ligt waar de gemeente de Floriade wilde bouwen. Philippe werd betrokken in de opzet en was positief over de groene mogelijkheden: "Ik ben plannen gaan schrijven, ik vond het ontzettend leuk dat mijn bedrijf een onderdeel kon zijn van een duurzame toekomst." Maar na een aantal jaar verdween zijn enthousiasme. Van Tiel: "Wethouders kwamen en gingen, ambtenaren kwamen en gingen. De organisatie was een duiventil. Het ging van het ene naar het andere beleid." Na vele rechtszaken maakt Haddock nu geen deel meer uit van de Floriade. Van Tiel werd uitgekocht en is tijdelijk verhuisd naar een andere locatie. “Als ik het nu zie, is het meer een prestigeproject geworden. Het heeft niks meer te maken met het duurzame idee waarmee het begon. En het kost miljoenen teveel," volgens van Tiel. 


We openen het onderzoek Prestigieuze miljoenenprojecten. Leveren paradepaardjes van de gemeente - zoals de Floriade - op wat ze beloven? Hoe worden ze gefinancierd? En is er nog een weg terug als er (te) veel tegenzit?


Heb je een tip over de Floriade of een ander prestigeproject bij u in de gemeente? We horen het graag!

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Verkenning

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

5 tips

ontvangen

Overheid en bureaucratie / Prestigieuze miljoenenprojecten

Oproep onderzoek Prestigieuze miljoenenprojecten

Leveren paradepaardjes van de gemeente - zoals de Floriade - op wat ze beloven? Hoe worden ze gefinancierd? En is er nog een weg terug als er (te) veel tegenzit? Heb je een tip over de Floriade of een ander prestigeproject bij u in de gemeente? We horen het graag!
Deel jouw ervaring

Neeltje Bollen

Verslaggever

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Neeltje Bollen

Verslaggever

neeltje.bollen@kro-ncrv.nl

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl