Politie Online
Wet-en regelgeving
‘Mensen herkenden onze vriend. Achteraf was dat enorm traumatisch en confronterend voor hem.’ Aan het woord zijn twee vrouwen die graag anoniem willen blijven. Hun vriend stond begin dit jaar bovenop een brug, klaar om te springen. De politie voorkwam de zelfmoordpoging door adequaat optreden, maar binnen een half uur stond een foto en omschrijving van de poging wel op Twitter, Facebook en Instagram. ‘Hij heeft hier veel last van gehad.’
Wij vragen ons af of er meer mensen zijn die door sociale media van de politie in de problemen zijn gekomen. Of die vinden dat hun privacy is geschonden naar aanleiding van online berichten door de politie. Mail jouw tips naar tip insturen.
29 tips
ontvangen
19 experts gesproken
We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.
Laatste ontwikkelingen
'Hallo inbreker,
Wat fijn dat je er bent
Je bent niet voor het eerste hier
Heb je al bekend?
Stamp niet zo met je voeten
Houd je armen maar opzij
Ik ben agent
En jij bent erbij'
#luizenmoeder
Het politieteam van Oosterscheldebekken is goed op de hoogte van de serie De Luizenmoeder. Bij een foto waarop te zien is hoe een inbreker gearresteerd wordt, heeft de politie een eigen tekst op de melodie van het lied van juf Ank geschreven. 'Dit vinden wij niet raar, maar heel bijzonder', aldus de politie.
Update van
Iris Verhoeven
Redacteur
Zojuist de laatste hand gelegd aan de uitzending van vanavond: inspreken van de teksten. Uitzending om 21.25 uur op NPO 2.
Update van
Daan Jansen
Verslaggever
Het is tijd voor de montage! Verslaggever Daan en editor Jos zullen de komende drie dagen vele uurtjes in het edithok doorbrengen.
Update van
Iris Verhoeven
Redacteur
Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, heeft via Twitter laten weten dat het beleid voor social media voor agenten openbaar op de website van de politie staat. Dit document is van september 2017. In onze vorige uitzending zei hij dat het beleid verscherpt zou worden. We hebben via de Wet openbaar bestuur een kopie van het gewijzigde beleidsplan opgevraagd. We zijn benieuwd of er wat veranderd is.
Update van
Iris Verhoeven
Redacteur
Vandaag hebben we de laatste opnames: een interview met advocaat Juriaan de Vries. Volgende week begint de montage!
Update van
Judith Meulendijks
Redacteur
Tijd om Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, aan de tand te voelen. Teun interviewt hem op het politiebureau in Breda.
Update van
Judith Meulendijks
Redacteur
Deze week zijn we de interviews aan het draaien voor de uitzending op 30 januari. Vandaag gaan we langs bij het Openbaar Ministerie en morgenmiddag zijn we welkom bij de politie.
Update van
Judith Meulendijks
Redacteur
We hebben met Kamerleden Monica den Boer (D66) en Chris van Dam (CDA) gesproken over ons onderzoek. 'Ik schrik ervan dat privégegevens van mensen op deze manier online verspreid worden', zegt Den Boer. Volgens Van Dam mogen de berichten op social media niet herleidbaar zijn, maar hij vindt niet dat er protocol moet komen. Wordt vervolgd.
Update van
Iris Verhoeven
Redacteur
Vandaag hebben we een interessant gesprek met een advocaat gehad of de politie met bepaalde social media-berichten een strafbaar feit pleegt. Wordt vervolgd.
Update van
Daan Jansen
Verslaggever
In september zei de politie in het radioprogramma De Ochtend dat hij het social media-beleidsplan van de politie gaat aanscherpen. We hebben via de Wet openbaar bestuur een kopie van het gewijzigde beleidsplan opgevraagd. We zijn benieuwd of, en zo ja, wat er veranderd is.
Update van
Thomas Mulder
Datajournalist
Een klas van de School voor Journalistiek helpt ons bij het doorzoeken van de honderden social media-accounts van de politie. Vandaag waren ze op de redactie om de eerste resultaten te bespreken.
Update van
Daan Jansen
Verslaggever
Wet-en regelgeving / Politie Online
Oproep: kom jij voor in een online filmpje van de politie?
Judith Meulendijks
Redacteur
Uitzendingen
Politie online deel 2
dinsdag 30 januari 2018
De politie is steeds vaker online: agenten posten foto's en filmpjes van hun werk op social media. Tegelijkertijd hebben agenten geheimhoudingsplicht. Mag de politie wel op deze manier publiceren?
Politie online
zondag 05 november 2017
De politie is steeds vaker online. Agenten vloggen en posten foto's van hun werk op social media. Hoe gaan zij online te werk? Wordt voldoende rekening gehouden met de privacy van burgers?
Artikelen in dit onderzoek
Veelgestelde vragen
De populaire vloggende wijkagent Jan-Willem laat in Youtube-filmpjes zien hoe hij in Almere bekeuringen uitdeelt, verdachten aanhoudt en zijn administratie doet. De politie wil transparant zijn en hoopt op meer aansluiting met de samenleving.
Wij hebben alle 163 filmpjes van politievloggers Jan-Willem en Tess bekeken en ontdekten 31 gevallen waarin te veel persoonsgegevens worden getoond. De gezichten van verdachten en slachtoffers zijn door de politievloggers onherkenbaar gemaakt, maar de omgeving is wel zichtbaar. Daardoor zijn betrokkenen tot het adres, en dus een persoon herleidbaar. In 18 gevallen hebben we zelfs het exacte adres kunnen achterhalen.
Kort gezegd: nee. In een radio-interview zei Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, in het programma De Ochtend dat er geen eindredacteur voor social media bij de politie is. En die komt er ook niet, als het aan hem ligt. Agenten kunnen op eigen houtje beslissen wat zij online plaatsen én of die post online blijft staan als er klachten binnenkomen.
Dit onderzoek is in handen van
Judith Meulendijks
Redacteur
Daan Jansen
Verslaggever
Thomas Mulder
Datajournalist
Iris Verhoeven
Redacteur
Jerry Vermanen
Datajournalist