Politie Online

Wet-en regelgeving

‘Mensen herkenden onze vriend. Achteraf was dat enorm traumatisch en confronterend voor hem.’ Aan het woord zijn twee vrouwen die graag anoniem willen blijven. Hun vriend stond begin dit jaar bovenop een brug, klaar om te springen. De politie voorkwam de zelfmoordpoging door adequaat optreden, maar binnen een half uur stond een foto en omschrijving van de poging wel op Twitter, Facebook en Instagram. ‘Hij heeft hier veel last van gehad.’

 

Wij vragen ons af of er meer mensen zijn die door sociale media van de politie in de problemen zijn gekomen. Of die vinden dat hun privacy is geschonden naar aanleiding van online berichten door de politie. Mail jouw tips naar tip insturen.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Verkenning

We onderzoeken of er een vervolguitzending in zit m.b.t. hoe de politie online berichten plaatst.

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op zondag 05 november 22:40u, NPO2

15 tips

ontvangen

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

gezocht

Laatste ontwikkelingen

woensdag 29 november 2017

Vandaag hebben we een interessant gesprek met een advocaat gehad of de politie met bepaalde social media-berichten een strafbaar feit pleegt. Wordt vervolgd.

Update van

Daan Jansen

Verslaggever

donderdag 23 november 2017

 In september zei de politie in het radioprogramma De Ochtend dat hij het social media-beleidsplan van de politie gaat aanscherpen. We hebben via de Wet openbaar bestuur een kopie van het gewijzigde beleidsplan opgevraagd. We zijn benieuwd of, en zo ja, wat er veranderd is. 

Update van

Thomas Mulder

Datajournalist

woensdag 22 november 2017

Een klas van de School voor Journalistiek helpt ons bij het doorzoeken van de honderden social media-accounts van de politie. Vandaag waren ze op de redactie om de eerste resultaten te bespreken.

Update van

Daan Jansen

Verslaggever

Toon meer ontwikkelingen

Wet-en regelgeving / Politie Online

Oproep: kom jij voor in een online filmpje van de politie?

Heb jij ook ervaring met politieberichten op internet waar persoonsgegevens in te herleiden zijn? Kom jijzelf voor in een vlog, twitter- of facebookbericht van de politie? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Judith Meulendijks

Redacteur

Deel jouw ervaring

Uitzendingen

Politie online

zondag 05 november 2017

De politie is steeds vaker online. Agenten vloggen en posten foto's van hun werk op social media. Hoe gaan zij online te werk? Wordt voldoende rekening gehouden met de privacy van burgers?

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Veelgestelde vragen

De populaire vloggende wijkagent Jan-Willem laat in Youtube-filmpjes zien hoe hij in Almere bekeuringen uitdeelt, verdachten aanhoudt en zijn administratie doet. De politie wil transparant zijn en hoopt op meer aansluiting met de samenleving.

Wij hebben alle 163 filmpjes van politievloggers Jan-Willem en Tess bekeken en ontdekten 31 gevallen waarin te veel persoonsgegevens worden getoond. De gezichten van verdachten en slachtoffers zijn door de politievloggers onherkenbaar gemaakt, maar de omgeving is wel zichtbaar. Daardoor zijn betrokkenen tot het adres, en dus een persoon herleidbaar. In 18 gevallen hebben we zelfs het exacte adres kunnen achterhalen.

Kort gezegd: nee. In een radio-interview zei Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, in het programma De Ochtend dat er geen eindredacteur voor social media bij de politie is. En die komt er ook niet, als het aan hem ligt. Agenten kunnen op eigen houtje beslissen wat zij online plaatsen én of die post online blijft staan als er klachten binnenkomen.

Dit onderzoek is in handen van

Judith Meulendijks

Redacteur

Daan Jansen

Verslaggever

Thomas Mulder

Datajournalist

Iris Verhoeven

Redacteur

Jerry Vermanen

Redacteur