Overgewicht

Gezondheid en zorg

We worden levensgevaarlijk dik. De cijfers spreken voor zich: bijna de helft van de Nederlandse volwassenen heeft inmiddels overgewicht. Het aantal mensen met diabetes type 2 loopt tegen het miljoen. Wat is gezonde voeding voor mensen met overgewicht en diabetes? Dit blijkt een heikel punt en voer voor discussie. Het Voedingscentrum waarschuwt bijvoorbeeld voor het populaire Pioppi-dieet. Het boek met het dieet is op dit moment het best verkochte boek in Nederland. Het dieet raadt het eten van koolhydraten af en moedigt het eten van kokosolie, roomboter en vis (natuurlijke vetten) aan. Maar door het eten van dit dieet mis je belangrijke voedingsstoffen en voedingsvezels, luidt de waarschuwing van het Voedingscentrum. Het centrum pleit al jaren voor de Schijf van Vijf en dit is ook onder diëtisten het gangbare voedingsadvies. Toch zijn steeds meer artsen en ervaringsdeskundigen ervan overtuigd dat koolhydraatarm eten en een leefstijlverandering ervoor kunnen zorgen dat het medicijngebruik bij mensen met diabetes kan worden verminderd of zelfs afgebouwd. Hoe werkt dit en waarom zorgt deze manier van eten voor veel discussie?

 

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Wil je meer weten over gezond leven en de leefstijlcoach? Kijk zondag om 22:35 uur naar De Monitor op NPO2!

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

265 tips

ontvangen

Experts

Gezocht: leefstijlcoaches

Laatste ontwikkelingen

maandag 03 december 2018

We zijn in het LUMC voor een interview met Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en voorstander van leefstijl als medicijn.

Update van

Karen Geurtsen

Redacteur

vrijdag 30 november 2018

Vandaag doen we een rondje om de kerk met een huisarts in Ommen. Hoe gaat hij overgewicht tegen? We doen een rondje om de kerk met een huisarts in Ommen

Update van

Karen Geurtsen

Redacteur

donderdag 29 november 2018

We beginnen met filmen bij een leefstijlcoach. Per januari kunnen mensen met overgewicht via de basisverzekering bij haar terecht. Deze deelnemers hebben er zin in!

Aan de koffie bij de leefstijlcoach

Update van

Karen Geurtsen

Redacteur

Toon meer ontwikkelingen

Gezondheid en zorg / Overgewicht

Oproep Overgewicht

We worden levensgevaarlijk dik. De cijfers spreken voor zich: bijna de helft van de Nederlandse volwassenen heeft inmiddels overgewicht. Het aantal mensen met diabetes type 2 loopt tegen het miljoen. Wat is gezonde voeding voor mensen met overgewicht? Hoe gaan we deze mensen helpen hun leefstijl aan te passen? Weet je hier meer over? Tip ons!
Deel jouw ervaring

Odette Joosten

Verslaggever

Deel jouw ervaring

Uitzendingen

Overgewicht

zondag 23 oktober 2016

Overgewicht is waar steeds meer Nederlanders mee kampen. Minder eten en meer bewegen is lang niet altijd de oplossing. Welke oplossing moet er komen om ons van die kilo's af te helpen?

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Dit onderzoek is in handen van

Odette Joosten

Verslaggever

Tessa Beijer

Online redacteur

Karen Geurtsen

Redacteur

Yvonne Verkaik

Redacteur