OV-chipkaart

Overheid en bureaucratie

Zo'n OV-chipkaart is natuurlijk reuze handig, maar er schort ook wel eens iets aan. Zo blijkt als onze verslaggever Daan Jansen zijn OV-historie eens goed bekijkt. Voor zijn dagelijkse busreis van halte ‘Witte Vrouwen’ naar ‘Utrecht CS’ wordt er keer op keer andere bedragen gerekend. Als we reizigersvereniging Rover bellen of haar dit bekend voorkomt, is het antwoord volmondig: Ja.

Heenweg

Hoe kan dit? Volgens Rover weten de vervoerders dat zelf ook niet en komen ze daarom met de meest uiteenlopende verklaringen.

“Soms neemt de bus een buitenbocht.”

En ook:

“Onder het dak van een busstation slaat de GPS niet goed aan.”

Maar dat zou niet moeten gelden voor een rit met de metro. Maar ook daar hebben we een eigenaardig voorbeeld van binnen gekregen.

Linda reist veel op hetzelfde traject in Amsterdam. Van Station Zuid WTC naar station Amsterdam Amstel met lijn 51. Maar als ze haar reishistorie controleert staat voor datzelfde ritje de ene keer een bedrag van 1 euro 65. De andere dag 0,78 cent.

Vanwaar dit verschil? Het is hetzelfde traject, dezelfde afstand, tussen 2 vaste stations.

Als u ook reist met het openbaar vervoer, bekijk dan eens uw eigen reishistorie en misschien ontdekt u ook afwijkende tarieven. Stuur die dan naar ons dan gaan wij ermee aan de slag. Want ons onderzoek begint bij U.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl