Ouderenzorg

Gezondheid en zorg

Door technologische ontwikkelingen kunnen we steeds ouder worden. Een prachtige verworvenheid. Maar wat doen we met ouderen die tegen wil en dank in leven worden gehouden? ‘Sterven is anno 2018 een complex gebeuren geworden,’ zo stelt een hoogleraar ouderengeneeskunde.

Door de vergrijzing belanden steeds vaker kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. Het zijn vaak ingewikkelde situaties door de uitgebreide medische geschiedenis en de hoge leeftijd van de patiënt. De beste zorg is soms om ouderen níet te behandelen. De discussie zou moeten gaan over de kwaliteit van leven na een ingreep, maar onderzoeken bevestigen dat de medische wereld de neiging heeft om te blíjven behandelen, ook in de laatste fase van het leven.

Artsen en families komen vaak voor lastige dilemma’s te staan. Doorbehandelen of niet en wíe neemt daarin de beslissing; de patiënt, de familie of de specialist?

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Hoogbejaard en opgenomen in het ziekenhuis. Een operatie ligt vaak voor de hand. Maar is dat ook de beste optie? Vanavond om 21.25 uur zenden wij ons verhaal uit op NPO2. Laat je ons weten wat je ervan vindt?

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op dinsdag 05 juni 2018 om 21:25  NPO2

83 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Ouderenzorg

Tip ons!

Door de vergrijzing belanden steeds vaker kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. Het zijn vaak complexe situaties door de uitgebreide medische geschiedenis en de hoge leeftijd van de patiënt. Artsen en families komen voor lastige dilemma’s te staan. Doorbehandelen of niet en wíe neemt daarin de beslissing; de patiënt, de familie of de specialist? Heb jij ervaring met medische beslissingen rondom het ziekbed van een kwetsbare oudere? Vertel je verhaal!
Deel jouw ervaring

Miranda Grit

Verslaggever

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Doorbehandelen of niet?

dinsdag 05 juni 2018

Door technologische ontwikkelingen kunnen we steeds ouder worden. Een prachtige verworvenheid. Maar wat doen we met ouderen die tegen wil en dank in leven worden gehouden?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

Karlijn Vernooij

Redacteur

karlijn.vernooij@kro-ncrv.nl