Ondervoeding

Gezondheid en zorg

Oud worden in je eigen omgeving. Terwijl de zorg aan huis geregeld wordt. Ideaal, dacht de overheid een paar jaar geleden. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger.

Een grote groep kwetsbare ouderen blijkt in de nieuwe situatie te weinig zelfredzaam. Bijvoorbeeld mensen met dementie. Ze hebben minder honger of dorst en vergeten om te eten en te drinken.

Zonder hulp vallen deze mensen in korte tijd kilo’s af. Ondervoeding ligt op de loer.  Naar schatting is ruim één op de drie ouderen met thuiszorg ondervoed. Een onderkend en groeiend probleem.

Steeds meer bezorgde mantelzorgers trekken aan de bel. Het is nu vaak onduidelijk welke hulpverlener er verantwoordelijk is voor de ondersteuning bij de maaltijd. In hun zoektocht naar hulp lopen ze tegen een muur van wetten en regels op.  Er blijkt geen pasklaar antwoord op hun ene prangende vraag: Wie levert de hulp bij het eten en drinken?

 

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Research

Volgens de stuurgroep Ondervoeding is 30 tot 40% van de ouderen met thuiszorg ondervoed in Nederland. Het is een groeiend probleem. Hulp bij eten en drinken blijkt heel lastig te regelen. Wijkverpleegkundigen en familie slaan alarm.

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op dinsdag 25 september 21:25u, NPO2

96 tips

ontvangen

Laatste ontwikkelingen

maandag 17 september 2018

Het interview met Dick Hulsinga staat erop! Morgen begint Miranda met de montage van de uitzending over ondervoeding bij ouderen.Draaidag ondervoeding ouderen

Update van

Karlijn Vernooij

Toon meer ontwikkelingen

Gezondheid en zorg / Ondervoeding

Help mee met dit onderzoek!

Steeds meer bezorgde mantelzorgers en verpleegkundigen trekken aan de bel. Wie levert de hulp bij eten en drinken als je het zelf niet meer kan of simpelweg vergeet? Maak jij je hier ook zorgen over? Meld je dan bij ons.
Deel jouw ervaring

Redactie de Monitor

Redactie

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Ondervoeding ouderen

dinsdag 25 september 2018

Wie vergoedt de hulp bij het eten voor kwetsbare ouderen? Mantelzorgers en wijkverpleegkundigen lopen vast in wetten en regels.
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl