Meldpunt Woninginbraak

Veiligheid en handhaving

De Minister van Veiligheid en Justitie wil het aantal woninginbraken in 2017 met 30 procent hebben verminderd. Maar is dat wel haalbaar? Woninginbraak is een hardnekkig probleem. Inbrekers worden zelden gepakt, laat staan veroordeeld. Met de start van ons meldpunt www.meldpuntwoninginbraak.nl ontvangen we veel ervaringen van bewoners die slachtoffer zijn geworden van woninginbraak. Gert de Graaf en zijn vrouw uit Blaricum sliepen terwijl er werd ingebroken en Marion van der Werf uit Culemborg betrapte een inbreker op heterdaad.

De politie steekt veel tijd, geld en energie in het oplossen van woninginbraken. Van forensisch onderzoek tot het organiseren van buurtbijeenkomsten. Het moet ook wel, want woninginbraak heeft de hoogste prioriteit bij minister Opstelten. Maar als we spreken met agenten dan blijkt dat de massale politie-inzet weinig zin heeft. Zelfs het Openbaar Ministerie en een kritische hoofdcommissaris waarschuwen dat het niet is vol te houden.

Opvallend is dat veel inbrekers hun slag slaan in armere wijken, waar de woningen slechte sloten hebben. Inbrekers uit de buurt terroriseren bijvoorbeeld de Amsterdamse wijk Banne Buiksloot en de Amersfoortse wijk De Kruiskamp, waar zelfs het leger en drones worden ingezet om inbrekers te vangen. Zonder resultaat, want in beide wijken stijgt het inbraakpercentage.

Is het daarom niet goedkoper en effectiever om te investeren in preventie? Uit ons onderzoek blijkt dat goede en veilige sloten 2 tot 4 keer goedkoper zijn dan een politieman achter een inbreker aan te laten jagen. Ook zullen bewoners van inbraakgevoelige sociale huurwoningen minder snel het slachtoffer worden van woninginbraak.

Daags na onze televisie-uitzending maakte Minister Opstelten bekend dat hij een overeenkomst heeft gesloten met 9 woningcorporaties. 111.000 oudere woningen zullen worden voorzien van veilige, goedgekeurde sloten. Het is een eerste stap in een gevecht tegen de inbreker die het tot nu toe meestal lijkt te winnen. Ondanks de massale politie inzet.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

94 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl