Megastallen

Natuur en milieu

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat kunnen boeren doen om te voorkomen dat hun buren ziek worden?

In ons dossier Lokaal Bestuur kregen we tientallen tips over megastallen. Tips van omwonenden die last hebben van de stallen in hun omgeving. Maar ook van boeren die er alles aan proberen te doen om de uitstoot van hun bedrijf te verminderen. Daarom gaan we door met ons onderzoek, met een nieuw dossier: Megastallen.

Uit het recente rapport Veehouderij en gezondheid omwonenden van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat wonen in de omgeving van veestallen de longfunctie aan kan tasten, en er een verhoogd risico is op longontstekingen. Vooral mensen met de longaandoening COPD hebben een grote kans dat hun klachten verergeren door de uitstoot van stallen in de omgeving.

Ook de angst voor dierziektecrises zoals de Q-koorts is groot bij veel omwonenden. Hoewel de kans op een nieuwe uitbraak van Q-koorts volgens deskundigen klein is, mogen we ons afvragen of dit de laatste uitbraak van een dierziekte was waar ook mensen ziek van kunnen worden. Zo is de varkensziekte Hepatitis E in opmars.

[TIP text=Word jij ziek van de veehouderijen in je omgeving? Of ben je boer en doe je er juist alles aan om te voorkomen dat je buren ziek worden? Laat het ons weten!]

Je kan ook mailen naar tip insturen.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Megastallen

zondag 13 november 2016

Intensieve veehouderij is niet onomstreden. De gemoederen lopen hoog op als het gaat om de komst van megastallen. Hoe schadelijk zijn ze voor mens, dier en milieu?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

Iris Verhoeven

Redacteur

iris.verhoeven@kro-ncrv.nl