Medicijnen

Gezondheid en zorg

Er komen steeds meer dure medicijnen op de markt. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de algemene ziekenhuizen te weinig geld heeft om deze dure geneesmiddelen te blijven betalen. Het komt daarom voor dat een ziekenhuis ervoor kiest om een bepaald medicijn dan maar niet voor te schrijven.

Patiënten krijgen dus soms niet de behandeling of het medicijn te krijgen waar ze recht op hebben. Zo zijn er grote verschillen tussen ziekenhuizen in behandelingen en welke zorg zij kunnen betalen. Wim van Harten, bestuurslid van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, sprak eerder zijn zorg uit tegenover de NOS. Hij heeft het vermoeden dat ziekenhuizen soms bepaalde tests die kunnen leiden tot een dure behandeling, niet uitvoeren.

Het ene ziekenhuis laat zich niet weerhouden door de kosten van behandelingen. Als een patiënt een duur medicijn nodig heeft, dan krijgt die persoon dat. Maar je kunt ook terechtkomen in een ziekenhuis dat zo’n middel niet geeft. Dan moet je hopen dat je wordt doorverwezen naar een ziekenhuis waar je het wel krijgt.

Wij zijn op zoek naar verhalen van mensen die in het ziekenhuis een bepaald medicijn niet krijgen, omdat het te duur is. Is dit bij jou het geval? Ben jij misschien doorverwezen naar een ander ziekenhuis voor een medicijn? Of ben jij arts en mag je van jouw ziekenhuis een duur medicijn niet aan je patiënt geven? Laat het ons weten! tip insturen.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

106 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Recht op medicijnen

zondag 08 mei 2016

Krijgt iedereen die ziek is wel de medische behandeling waar hij wettelijk recht op heeft? Of is er een kans dat je vanwege de hoge kosten medicijnen misloopt?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Miranda Grit

Verslaggever

Judith Meulendijks

Redacteur