Letselschade

Veiligheid en handhaving

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt daar ernstige whiplashklachten aan overgehouden. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een privédetective op je af die je schaduwt en stiekem filmt.

Het internet, bijvoorbeeld de Facebookpagina van een slachtoffer, is een dankbare bron van informatie voor de verzekeraar. 'Verdachte' foto's op internet kunnen aanleiding zijn om een verkeersslachtoffer te wantrouwen, vooral als er ook andere informatie is die kan wijzen op fraude, zoals bijvoorbeeld eerder gedane schadeclaims. Met name whiplashpatiënten krijgen hiermee te maken. Omdat hun letsel niet medisch aantoonbaar is, wordt er eerder aan de ernst van hun klachten getwijfeld.

Een foto van een whiplashpatiënt op een tennisbaan, of op een paard kunnen volgens verzekeraars bewijs van fraude zijn. Dit soort 'verdachte' foto's kunnen vervolgens leiden tot het inzetten van een particulier recherchebureau. Tijdens een fraude-onderzoek zoekt de verzekeraar naar bewijs dat aantoont dat het slachtoffer de klachten overdrijft of simuleert.

Maar waar kan het fout gaan? Deskundigen en advocaten wijzen De Monitor op het risico van tunnelvisie. Door een foutieve interpretatie van foto's en informatie op Facebook en internet kan een slachtoffer ten onrechte als fraudeur worden gezien. Zeker als de verzekeraar verzuimt een verkeersslachtoffer uitleg te vragen over de achtergrond van de foto's.

Hoe betrouwbaar is die informatie op internet, wat zegt een foto? Kan de verzekeraar niet te makkelijk een privédetective inzetten? De Monitor onderzoekt de rol van de verzekeraar die jaagt op frauderende letselschadeslachtoffers.

De uitzending is een vervolg op de uitzending over letselschade van 10 april 2016. Die uitzending gaat over slachtoffers die jarenlang in de clinch liggen met verzekeraars over uitbetaling van een schadeclaim.

Heb je ervaring met verzekeraars die onderzoek naar je privéleven hebben gedaan? Vind je dat de verzekeraar of jouw belangenbehartiger jouw zaak niet goed afhandelt? Laat het ons weten! Mailen kan naar:tip insturen

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Recherchebureaus en verzekeraars - KN_1680764

zondag 29 mei 2016

Fraudeopsporing door recherchebureaus die ingehuurd zijn door verzekeraars. Dat is gezien het aantal fraudegevallen geoorloofd, maar gaat dat ook altijd volgens het boekje?
Bekijk uitzending

Letselschade

zondag 10 april 2016

Blijvend letsel na een ongeval: slachtoffers liggen soms jarenlang in de clinch met de verzekeraar over de hoogte van de schadevergoeding. Hoe eerlijk is deze strijd?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl