Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Werk en inkomen

'We kwamen in een warm bad terecht! Het leek te mooi om waar te zijn en dat was het ook.’ We komen in contact met tientallen werknemers die in dienst waren bij de overheid, maar die door boventalligheid of een burn-out op een zijspoor stonden. En wat is er dan mooier als je via Linkedin wordt geworven door een bedrijf dat duurzaam werk en een gouden toekomst belooft. Maar veel van hen staan na een jaar weer op straat. Én een illusie armer. Waar ging het mis? 

 

Het werkt als volgt: Werkgevers bij de overheid en in het onderwijs zijn verplicht eigenrisicodrager voor de Werkloosheidswet (WW). Als eigenrisicodrager voor de WW betalen deze werkgevers de kosten van de WW-uitkering als één van hun werknemers werkloos wordt. Het is dus in hun belang dat hun werknemers níet in de WW komen. En dáár speelt deze nieuwe werkgever op in. Door de dienstverbanden van deze werknemers over te nemen heeft de vorige werkgever geen loon- of uitkeringskosten meer. Een win-win-win situatie zou je zeggen. De werknemer heeft een nieuwe baan en de oud-werkgever heeft geen loon- of uitkeringskosten meer voor zijn overtollige werknemer. Maar…de nieuwe werkgever doet dit niet voor niets. Die ontvangt per overgenomen werknemer een flinke vertrekvergoeding. Er daarin schuilt volgens deze oud-medewerkers het verdienmodel waarvan vooral de níeuwe werkgever profiteert.

Klopt dit? Wij zoeken het verder uit. En heb je tips voor ons over dit onderwerp? Meld je via het tipformulier!

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Verkenning

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

23 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Oproep

We willen verder onderzoek doen naar de verhalen van deze gedupeerde werknemers. Daarnaast horen we graag soortgelijke ervaringsverhalen. Heb jij te maken gehad met een overname dienstverband? Hoe is dat verlopen? Zou het kunnen dat hier een perverse financiële prikkel in zit? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Teun van de Keuken

Presentator televisie

Deel jouw ervaring

Deel dit onderzoek


Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Dit onderzoek is in handen van

Teun van de Keuken

Presentator televisie

Saskia Adriaens

Verslaggever

Marjolein Schut

Redacteur