Kinderopvang

Jeugd en onderwijs

Sinds het schokkende misbruik in een kinderdagverblijf in Amsterdam is de veiligheid en de kwaliteit van kinderdagverblijven verbeterd. De gastouderopvang lijkt daar bij achter te blijven. Het toezicht is beperkter en de kwaliteitseisen zijn lager, melden tipgevers ons. Hoe zit dat?

In Nederland kun je als ouder toeslag ontvangen voor drie soorten kinderopvang: een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een gastouder. In 2016 maakten 823.360 kinderen gebruik van een van deze vormen van opvang. Daarvan zaten er 151.050 bij gastouders.

Hoe werkt gastouderopvang?

Als je als ouder een gastouder zoekt, meld je je bij een gastouderbureau. Zij zoeken voor jou een geschikte gastouder in de buurt. Of het kan zijn dat je als ouder al zelf een gastouder hebt gevonden. Meestal betaal je de gastouder voor het aantal opvanguren en het gastouderbureau maandelijkse bemiddelingskosten. Het gastouderbureau moet voor verantwoorde opvang bij de gastouder zorgen, dat doen ze onder meer door twee keer per jaar langs te gaan, scholing aan te bieden en evaluatiegesprekken te houden. De GGD controleert jaarlijks alle gastouderbureaus (dat zijn er ongeveer 700). Daarnaast controleert de GGD minimaal 5% van alle gastouders (op een totaal van ongeveer 33.000).

Waar gaat het mis?

Tipgevers melden ons dat niet alleen onduidelijk is waar ze een gastouderbureau voor betalen, ze vinden ook dat bureaus te weinig zicht hebben op de kwaliteit die gastouders bieden. Hoe gastouderbureaus hun wettelijke taken invullen is heel wisselend. De een gaat bijvoorbeeld meerdere malen per jaar onaangekondigd langs bij zijn gastouders, de ander komt slechts twee keer per jaar en alleen op afspraak. Als er een incident gebeurt of een melding wordt gedaan, lijken de acties vanuit de bureaus en de GGD bovendien te beperkt.

De onderwijsinspectie -die weer toezicht houdt op het toezicht in de kinderopvang- zet ook vraagtekens bij de gedeelde verantwoordelijkheid in de gastouderopvang. In hun landelijke rapport uit 2016 schrijven ze: ‘De inspectie vraagt zich af of er voldoende zicht is op de controle die gastouderbureaus op de voorzieningen voor gastouderopvang uitvoeren. Het toetsen van de wettelijke vereisten geeft zicht op uitgevoerde handelingen door de gastouderbureaus en niet direct op de kwaliteit van het contact tussen gastouderbureau en gastouder.’

De aankomende periode onderzoeken we de gastouderopvang. Wat is de rol van gastouderbureaus? En waarom lukt het niet om de kwaliteit en het toezicht in de gastouderopvang naar hetzelfde niveau te krijgen als de kinderopvang?

Oproep:

Heb je ervaring met gastouderopvang en zie je waar het beter kan? Meld het ons: tip insturen.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

82 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Kinderopvang

zondag 24 september 2017

Sinds het schokkende misbruik in een kinderdagverblijf in Amsterdam is de veiligheid en kwaliteit van kinderdagverblijven verbeterd. De gastouderopvang lijkt daar bij achter te blijven. Hoe kan dat?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl