Giftige grond

Wonen en leefomgeving

Het zal je maar gebeuren. Je zit opgescheept met een industrieterrein vol met 1300 lekkende vaten gevuld met schadelijk blusschuim. Ze zijn niet van jou, maar staan wel op jouw terrein. Wat moet je dan? Dit overkwam Reinoud Arts, eigenaar van een bedrijventerrein in Doetinchem. Hij zal waarschijnlijk niet de enige zijn die zit opgescheept met een afvalprobleem dat hij niet zelf heeft veroorzaakt.


Nederland kent 250.000 plekken die mogelijk ernstig vervuild zijn, zo valt te lezen bij het Compendium voor de Leefomgeving. Van een ‘natuurgebied’ vol met loden kogels tot een boerderij die gebouwd is op een oude vuilnisdump. In het dossier Giftige Grond onderzoekt De Monitor in samenwerking met Follow The Money hoe het gesteld is met onze bodem. Hoe vuil moet een plek zijn om opgeruimd te worden? Wie is daar verantwoordelijk voor? En in hoeverre klopt het idee ‘de vervuiler betaalt’? Ken je zelf een voorbeeld van giftige grond waar maar niets mee gedaan wordt? Laat het ons weten!

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Opnames

Op dit moment werken we aan een vervolguitzending over Giftige Grond. De volgende uitzending is op maandag 7 december.

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op maandag 12 oktober 22:20u, NPO2

33 tips

ontvangen

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Uitzending: Giftige Grond

maandag 12 oktober 2020

Hoe kan het dat op een terrein in Doetinchem 1,3 miljoen liter giftig blusschuim staat opgeslagen? Veel meer dan de vergunde 10.000 liter. En waarom werd er niet ingegrepen toen het begon te lekken?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Odette Joosten

Verslaggever

odette.joosten@kro-ncrv.nl

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl