Gegijzeld door de overheid

Wet-en regelgeving

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het niet-verzekeren van je voertuig. De boetes worden verhoogd, deurwaarders komen langs en na toewijzing van een kantonrechter kan zelfs gijzeling volgen: je komt in de gevangenis. Gijzeling is bedoeld voor mensen die hun boetes niet wíllen betalen, niet voor mensen die dat niet kunnen. Toch worden ook die laatste mensen vastgezet. Wat voor gevolgen hebben deze gijzelingen? De Monitor zoekt het uit.

In 2014 stuurde het CJIB 130.000 gijzelingsverzoeken. Als de rechter een gijzelingsverzoek toewijst, kan de persoon in kwestie door de politie van huis worden opgehaald en meegenomen worden naar het Huis van Bewaring. Uiteindelijk kan iemand maximaal 7 dagen per boete worden vastgezet in een Penitentiaire inrichting. Heeft iemand meerdere boetes openstaan, dan kan het aantal dagen in de gevangenis oplopen.

Op 24 april 2015 brachten wij onze eerste reportage

Na onze oproep kwamen enkele interessante tips binnen. In deze uitzending toonden we de verhalen van Martijn en Cel34 die beiden langere tijd gegijzeld werden omwille van het niet betalen van hun boetes.

Bekijk deze reportage hieronder:

Na de uitzending komen veel geschokte reacties binnen van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ook merkten wij op dat veel van de gegijzelden in de problemen zijn gekomen door boetes die zijn opgelegd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Wij onderzoeken de methode van de RDW en de reden waarom zoveel mensen hierdoor in de problemen komen. Aanstaande zondag, 27 september, is onze uitzending over de RDW te zien.

Hier alvast een vooruitblik:

Onder de vele reacties waren ook mensen die gegijzeld zijn terwijl zij kampen met gezondheidsklachten, waaronder Marco Franssen. Hij is longpatiënt en werd meerdere keren gegijzeld vanwege een onverzekerd brommerframe.

Bekijk hieronder het verhaal van Marco:

Ons onderzoek gaat door!

Naar aanleiding van het verhaal van Marco en een tip over het gijzelen van hoogzwangere vrouwen richten wij ons onderzoek op mensen die ondanks een zwakke gesteldheid worden gegijzeld.

Oproep aan u

Bent u (of een naaste van u) een keer in slechte gezondheid gegijzeld? Wat was uw ervaring? Stuur ons uw verhaal toe!

T: 035-6719794

E: tip insturen

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

260 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Gijzeling van zieken en zwangere vrouwen door de overheid

zondag 25 oktober 2015

Wie zijn boetes niet betaalt kan in de cel belanden, ongeacht de medische toestand. Ook hoogzwangere vrouwen en zieken worden gegijzeld. Maar de medische zorg in de gevangenis laat te wensen over.
Bekijk uitzending

Hoge boetes door RDW-systeem en veroordeelde therapeut werkt 'gewoon' verder

zondag 27 september 2015

Rijksdienst Wegverkeer deelt hoge boetes en straffen uit voor verkeersovertredingen, waardoor burgers nog verder in de moeilijkheden komen en voor ontucht veroordeelde artsen kunnen doorwerken
Bekijk uitzending

Gegijzeld door de overheid en kanker bij brandweerlieden

zondag 13 september 2015

Gegijzeld door de overheid In deze uitzending van het online onderzoeksprogramma twee dossiers. -Het eerste dossier is Gegijzeld door de overheid. Wie auto rijdt, kent het Centraal Justitieel Incas...
Bekijk uitzending

De Monitor - KN_1667495

zondag 26 april 2015

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Judith Meulendijks

Redacteur

Robbert ter Weijden

Verslaggever