Foute Dokters

Gezondheid en zorg

In dit dossier komen verschillende onderwerpen aan bod.

De afgelopen tien jaar is ruim 2000 keer een arts of verpleegkundige op de vingers getikt vanwege een medische misser. 80 zorgverleners is verboden hun beroep nog uit te oefenen. Het meest bekende geval is de neuroloog Jansen Steur, die door verkeerde diagnoses vele slachtoffers maakte.

HET BIG-REGISTER

Het BIG-register, een openbaar registratiesysteem van alle zorgverleners, zou er voor moeten zorgen dat kwalijke praktijken, zoals met neuroloog Jansen Steur in Nederland, niet meer kunnen plaatsvinden. Maar werkt het in de praktijk ook zo?

*Uitzending 1 september 2014 (25 min)*

Niet dus. In onze eerste reportage (zie hierboven) lieten we zien dat het BIG-register onvolledig is. Onder meer drie tandartsen met een Brits beroepsverbod zijn in Nederland toch bevoegd om te werken. Eén van die tandartsen is Spyro Veizi. Hij werd na meer dan 100 ernstige klachten in Engeland uit het ambt gezet. Toen hij daarna naar Nederland kwam, kon hij in ons BIG-register worden ingeschreven en dus gewoon in Nederland werken als tandarts.

Ons verhaal gaat verder. Na de uitzending meldt een tipgever ons, zelf ook tandarts, dat er nog twee Amerikaanse tandartsen - vergelijkbaar met Spyro Veizi – aan het werk zijn. En beide tandartsen staan nog steeds in ons BIG-register. Hoe kan dat? Moet Nederland de drempel verhogen voor buitenlandse tandartsen? Genoeg vragen om verder te gaan met ons onderzoek. We maakten de volgende reportage:

*Uitzending 27 oktober 2014 (25 min)*

REACTIES POLITIEK

Uit de ervaringen van tandartsen en slachtoffers blijkt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet altijd adequaat reageert op meldingen die er gedaan worden. Genoeg reden om ons onderzoek voort te zetten.

Onze uitzendingen hebben gezorgd dat Tweede Kamerleden vragen hebben gesteld aan de Minister. Ook zijn door onze uitzendingen foute tandartsen doorgehaald in het BIG-register. De Minister wil een beroepsverbod voor foute artsen. Goed nieuws dat de minister hiermee een gat dicht in het registratiesysteem voor artsen.

NIEUWE TIP LEIDT TOT NIEUW DOSSIER: VEROORDEELDE ARTSEN

Maar wij zijn doorgegaan met het dossier Foute Dokters. Daaruit blijkt dat er meer gaten in het systeem zijn die minister Schippers zou moeten dichten. Medisch journalist Janine Budding tipt ons over een nieuw probleem in het registratiesysteem voor zorgverleners. Zij vertelt over een arts die na een veroordeling voor een zedendelict is blijven doorwerken als arts. Hoe kan het dat deze arts nog steeds met kwetsbare patiënten werkt?

Dankzij deze tip hebben een nieuw dossier gestart: Veroordeelde Artsen.

Ook ontvingen wij andere tips over misstanden in de zorg. Bijvoorbeeld over CDC tandkliniek in Best.

CDC TANDKLINIEK IN BEST

De managers van tandkliniek CDC uit Best misleiden patiënten door zich voor te doen als tandarts. Managers Rob Dral en Erik Dral voeren intakegesprekken met patiënten en stellen behandelplannen op. De patiënten zijn in de veronderstelling dat ze een tandarts tegenover zich hebben. Maar dat is niet zo. In feite voeren managers de intakegesprekken en stellen managers behandelplannen op. Iets wat niet mag. In januari brachten wij hierover de volgende reportage:

*Uitzending 11 januari 2015 (9 min)*

De reacties stroomden na deze uitzending binnen op de redactie. Waaronder een telefoontje vanuit de gevangenis van horrortandarts Van N. We kregen vooral veel tips over de behandelmethoden in tandkliniek CDC. Op 1 februari 2015 brachten wij de vervolgreportage:

*Uitzending 15 februari 2015 (25 min)*

Ons onderzoek heeft ondertussen concreet het volgende opgeleverd: er zijn vier tandartsen doorgehaald als gevolg van onze berichtgeving, de zogenaamde 'zwarte lijst' van zorgverleners is aangepast en aangevuld. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft een onderzoek laten doen naar de zorgvuldigheid van het BIG-register. De afspraken met Groot-Brittannië zijn aangescherpt. Bovendien heeft tandartskliniek CDC naar eigen zeggen hun werkwijze aangepast.

Wij houden ontwikkelingen in dit dossier in de gaten en blijven erover publiceren.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

De Monitor - KN_1665963

zondag 11 januari 2015

Een psychiater die veroordeeld is voor het bezit van kinderporno behandelt nog steeds patiënten. En, managers van een tandkliniek geven zich uit voor tandarts, met dramatische gevolgen.
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl