Flexwerk

Werk en inkomen

We zijn in Nederland steeds flexibeler gaan werken. Vier van de tien werkenden hebben geen vast contract. Daarmee lopen we voor op de rest van Europa. Of achter. Het is namelijk de vraag of het zo’n positieve ontwikkeling is.

Het Centraal Planbureau schreef enkele weken terug dat op economische gronden niet te zeggen valt welke verhouding tussen vast en flexibel ideaal is. Natuurlijk zijn er voordelen van veel

flexibele arbeid. Bedrijven kunnen beter inspelen op onverwachte ontwikkelingen en dat is beter voor de economie. De nadelen zijn ook duidelijk: flexwerkers hebben een grotere kans op werkloosheid en armoede.

Goede boterham

Er zijn veel flexwerkers die een goede boterham verdienen, maar de meesten zijn laagopgeleid en verdienen relatief minder. Uit de eerste reacties op ons dossier blijkt dat velen het niet leuk vinden om van contract naar contract te gaan.

Wij willen in kaart brengen hoe het is om een flexbestaan te leiden. Is er wat aan de positie van flexwerkers te doen, of moeten we het zo laten omdat het een broodnodige structuur is die onze economie een voorsprong geeft op andere landen?

Ook willen we weten hoe sommige sectoren flexwerk gebruiken. We horen veel verhalen over de thuiszorg, het onderwijs en de staalindustrie. Maar er zijn meer plekken waar flexwerkers onder druk staan of zich onder druk gezet voelen.

[TIP text=Heeft u ervaring met flexwerk en wilt u uw ervaring en/of kennis delen?]

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

195 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Flexwerk

zondag 08 januari 2017

We moeten steeds meer flexibel gaan werken, we worden steeds minder vaak in vaste dienst genomen. Maar is dat voor elk beroep ook ideaal? De voors en tegens van het flexwerk.
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl