Financieel bedrog

Veiligheid en handhaving

Stel je hebt een flinke factuur gestuurd naar een bedrijf die niet betaald wordt. Na de zoveelste herinnering, bel je naar de Kamer van Koophandel. Het bedrijf staat niet meer ingeschreven en blijkt geturboliquideerd, maar jij hebt je geld nooit gezien. Hoe kan dit?

 

Een bedrijf kan op verschillende manieren opgedoekt worden. Verkopen, liquideren (geld verdelen over de openstaande rekeningen) en als er veel schulden zijn dan volgt een faillissement. Maar in Nederland worden verreweg de meeste bedrijven ontbonden via een zogenaamde turboliquidatie. Een snelle en efficiënte manier om een bedrijf op te doeken. De voorwaarde is simpel: het bedrijf mag geen baten - geld of bezittingen - meer hebben. 

 

De turboliquidatie is in 1994 ingevoerd om iets te doen aan alle lege BV’s die stonden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Heel erg handig, maar er kleeft een groot nadeel aan: bij een turboliquidatie is het wettelijk toegestaan om nog schulden te hebben. Het idee is dat er van een kale kip toch niet te plukken valt. Omdat er geen baten meer zijn, kunnen de schuldeisers niet uitbetaald worden en wordt er ook geen curator aangesteld die het faillissement afhandelt. Van deze maas in de wet kunnen fraudeurs misbruik maken. Als je vlak voor turboliquidatie zorgt dat er geen geld in kas is en je alle bezittingen verkoopt, dan hoef je je rekeningen niet te betalen. 

 

Uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer blijkt dat het aantal turboliquidaties groeit. Vorig jaar waren er ruim 26.000 turboliquidaties. Ter vergelijking: er zijn in 2018 nog geen vierduizend faillissementen afgehandeld. Verschillende deskundigen maken zich zorgen over fraude. Gedupeerden komen er vaak laat achter dat een bedrijf geturboliquideerd is en de weg naar de rechter is ingewikkeld, duur en lang. 

 

Wij willen weten hoe groot het probleem van fraude is bij turboliquidaties, wat je als gedupeerde kan doen en of er een oplossing is voor dit probleem. Ben jij slachtoffer van turboliquidatie? Heb je wel eens een bedrijf geturboliquideerd met openstaande rekeningen? Of zie je vooral voordelen van turboliquidatie? Laat het ons weten.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

44 tips

ontvangen

Veiligheid en handhaving / Financieel bedrog

Oproep: machteloze schuldeisers

Wij willen weten hoe groot het probleem van fraude is bij turboliquidaties. Een turboliquidatie is een snelle manier om een bedrijf op te doeken. De voorwaarden zijn simpel: het bedrijf mag geen baten - geld of bezittingen - meer hebben, maar nog wel schulden. Ben jij slachtoffer van turboliquidatie? Of zie je vooral voordelen van turboliquidatie? Laat het ons weten.
Deel jouw ervaring

Neeltje Bollen

Verslaggever

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Uitzending: Financieel bedrog

zondag 20 oktober 2019

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Neeltje Bollen

Verslaggever

neeltje.bollen@kro-ncrv.nl

Rembrandt van der Heijden

Redactie

rembrandt.vanderheijden@kro-ncrv.nl

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl