Elektrische auto's

Natuur en milieu

De overheid wil het aantal elektrische auto in negen jaar tijd vertienvoudigen, en daarom proberen autofabrikanten een voet tussen de deur te krijgen om de Nederlanders er eentje te verkopen. Op dit moment rijden er een kleine 100.000 auto's rond die deels of geheel op stroom rijden. Per 1 januari heeft het kabinet het belastingvoordeel op hybride auto's gedeeltelijk teruggedraaid. Hierdoor zijn de verkopen van dit soort auto's gedaald. Volledige elektrische auto's lijken interessanter, want zij zijn nog steeds vrij van invoerrechten en wegenbelasting. Bovendien geldt daarop de laagste bijtelling van 4%.

Niet dat de verkoop van elektrische auto's daardoor dit jaar enorm is gestegen. Er rijden op dit moment slechts 11.041 volledig elektrische auto's op de Nederlandse wegen. Dat is een fractie van het totaal van 8,1 miljoen auto’s. Er moet dus nog flink aan getrokken worden om het doel van 1 miljoen elektrische auto's in 2025 te halen. Te meer omdat de meeste volledig elektrische auto's een zwak punt hebben: het rijbereik.

Dat bereik wordt bepaald door de capaciteit van de accu in de auto en juist die accu is erg duur. Daarom zitten er vaak relatief kleine accus’s in en komen de meeste elektrische wagens hooguit 200 kilometer ver zonder bij te laden. De actieradius van een elektrische auto is daarbij ook nog erg gevoelig voor externe omstandigheden. Zoals het weer, de rijstijl en of je de auto veel gebruikt op de snelweg. Ook het gebruik van een airco of de verwarming bepaalt mede hoe ver je kunt rijden. Hierdoor is het rijbereik een onzekere factor. Toch adverteren sommige automerken met mooie beloftes. Maar wordt daarbij een reëel beeld geschetst? Die vraag stellen we ons na een mail van onze eerste tipgever.

Hij koopt zijn elektrische auto met de uitdrukkelijk eis dat de auto minimaal 130 kilometer af moet kunnen leggen zonder bij te laden. Dat is al ruim minder dan waarmee de fabrikant destijds op de website adverteerde. Namelijk 199 kilometer. Al op de eerste dag loopt onze tipgever tegen problemen aan. Uiteindelijk strandt hij tientallen keren met een lege accu. De auto doet niet wat de dealer hem beloofd heeft. Wij zoeken uit in hoeverre dit vaker voorkomt en of de verkoop eerlijk is geweest of niet.

Heb je ook ervaring met het kopen of verkopen van een elektrische auto? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

76 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl