Dokters in de knel

Gezondheid en zorg

We krijgen een tip binnen van het bestuur van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen). Enkele huisartsen die bij de vereniging zijn aangesloten worden door de zorgverzekeraar gewezen op hun declaratiegedrag: zij zouden mogelijk teveel declareren. Ze vallen buiten de gemiddelden en vallen daardoor op in het computersysteem van de zorgverzekeraars. Volgens deze huisartsen proberen zij juíst meer dan gemiddeld goede zorg te leveren; mogelijk besteden zij meer tijd aan hun patiënt dan anderen. De huisartsen voelen zich klem gezet: ze moeten of de mogelijk teveel gedeclareerde bedragen terugbetalen of meewerken aan verder onderzoek. Dat kan uiteindelijk leiden tot inzage in patiëntendossiers.

Hoe worden deze controles door zorgverzekeraars gedaan? En wat zijn de gevolgen van de controles voor huisartsen en voor de zorg die zij leveren?

Oproep aan u Bent u zorgverlener (huisarts of andere specialist) en heeft u ervaring met de controles van uw zorgverzekeraar? Laat het ons weten!

T: 035-6719794

E: tip insturen

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Medisch beroepsgeheim wordt geschonden.

zondag 06 september 2015

Deze aflevering: het medisch beroepsgeheim wordt geschonden.
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl