Digitaal doolhof

Overheid en bureaucratie

In dit onderzoek richten we ons op fouten die in digitale systemen van de overheid sluipen en die niet of nauwelijks te corrigeren zijn. Al in eerdere onderzoeken, zoals Gegijzeld door de overheid, bleek dat door de weerbarstige computersystemen problemen ontstaan.

We krijgen ontzettend veel tips binnen van mensen die vastlopen in de digitale systemen van de Basisregistratie Personen (BRP) en die van de Belastingdienst. Het probleem begint vaak na een verhuizing waarbij op het nieuwe adres nog oude bewoners staan ingeschreven. Echter, ook al is de informatie in de BRP na adresonderzoek correct is, blijven de foute gegevens terugkomen in het systeem van de Belastingdienst.

In de uitzending van 31 januari is te zien dat de Belastingdienst ten onrechte mensen aan elkaar koppelt als toeslagpartners, waardoor mensen toeslagen mislopen en soms in de financiële problemen komen. Ook kunnen vreemden op deze manier elkaars privacygevoelige gegevens inzien, zoals Burgerservicenummer, geboortedatum en inkomensgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dit privacylek bij de Belastingdienst onaanvaardbaar en geeft de dienst tot de zomer van 2016 om het probleem op te lossen.

Na een gesprek met Ronald van As, directeur dienstverlening van de gemeente Rotterdam, weten we dat de gemeente Rotterdam illegale inschrijvingen voorkomt, door alle inschrijvingen vooraf te controleren, bijvoorbeeld met een verklaring van de eigenaar van het pand. Dat is echter niet overal zo. We nemen de proef op de som en schrijven onze presentator Teun van de Keuken in op het adres van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Dat gaat zonder enige moeite óf controle van de gemeente Amsterdam.

In de uitzending van 13 maart zie je hoe de gemeente vaak de bron van de ellende is. Als daar een fout in het systeem gestopt wordt, levert dat bij vele andere instanties problemen op. Die gegevens worden namelijk uit de Basisregistratie Personen overgenomen door vele overheidsinstanties.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

278 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Laatste ontwikkelingen

donderdag 26 oktober 2017

Ik heb een interview aangevraagd met Ron de Milde, privacyfunctionaris bij de politie.

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

Toon meer ontwikkelingen

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Digitaal Doolhof

zondag 13 maart 2016

Mensen komen in de financiële problemen omdat onbekenden zich hebben ingeschreven op hun woonadres. Hoe goed controleert de gemeente de gegevens die door burgers worden aangeleverd?
Bekijk uitzending

Digitaal Doolhof: in de problemen door gemeente en de Belastingdienst

zondag 31 januari 2016

De overheid trekt zich steeds verder terug achter een digitaal loket. Maar wat gebeurt er als jouw gegevens niet kloppen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst of het UWV. Wat kan je daar tegen doen?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl