Dier en bouw

Natuur en milieu

‘Zeldzame zandhagedissen doodgereden op omstreden fietspad.''Vale Vleermuizen weggejaagd door hardcore muziekfestival? Hoe gaan we om met botsende belangen tussen economische ontwikkelingen en de bescherming van de natuur? Wordt er genoeg rekening gehouden met beschermde diersoorten? En kan economische ontwikkeling samen gaan met behoud van flora en fauna?

Sinds 1 januari 2017 is er de nieuwe Wet Natuurbescherming. In die wet staat onder meer welke dieren in Nederland worden beschermd. Wil je ergens een ‘ruimtelijke ingreep’ doen, bijvoorbeeld een fietspad aanleggen of een weg verbreden, dan moet je van tevoren laten onderzoeken wat voor flora en fauna er aanwezig is in het gebied waar je wilt bouwen. Dat wordt vaak gedaan door een ecologisch adviesbureau. Stel dat zo’n bureau een beschermd dier aantreft in het gebied, gaat de bouw dan niet door?

In onze eerste uitzending was te zien dat vrijwel alle bouwprojecten in Nederland gewoon doorgaan, zelfs als er een beschermd dier zoals de das is aangetroffen. Je moet dan een ontheffing van de Wet Natuurbescherming aanvragen, het leefgebied van de dieren compenseren en de dieren verplaatsen. Maar compensatiemaatregelen blijken lang niet altijd effectief.

In de tweede uitzending komt de focus te liggen op toezicht en handhaving van de wet Natuurbescherming (voorheen de Flora en Fauna-wet). Sinds januari 2017 zijn de provincies verantwoordelijk voor het naleven van de wet natuurbescherming.

Help het onderzoek

Wij vragen ons af: Heb je zelf ervaring met een bouwproject of evenementen op een locatie waar ook beschermde diersoorten voorkomen? Wordt er vaak ontheffing aangevraagd om te mogen bouwen of kijken ontwikkelaars liever de andere kant op wanneer beschermde diersoorten worden aangetroffen in het gebied dat zij willen bebouwen. Of waar een festival gepland is. Welke (juridische) mogelijkheden heb je als natuurbeschermer om op te komen voor de belangen van beschermde diersoorten?

Laat het ons weten via tip insturen.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Dier en bouw

zondag 15 oktober 2017

Economische belangen die de voorkeur krijgen boven de bescherming van de natuur. Zeldzame diersoorten dreigen het onderspit te delven. Welke rol spelen gemeenten hierbij?
Bekijk uitzending

Dier en Bouw (2)

zondag 07 mei 2017

Wie wil bouwen, moet onderzoeken of hij niet in het leefgebied van een beschermde diersoort binnendringt. Maar gebeuren deze onderzoeken ook grondig en volgens de regels?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Odette Joosten

Verslaggever

odette.joosten@kro-ncrv.nl

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl