Debat 'Werken voor je uitkering'

Werk en inkomen

Is het eerlijk dat we van mensen die een bijstandsuitkering hebben, 'iets' terug verwachten? In ons land doen 463.000 mensen een beroep op de bijstand. Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 moet iedere gemeente iets terug vragen in ruil voor een uitkering. Dat kan een zogenaamde tegenprestatie zijn, maar ook 'werken met behoud van uitkering.' Idee erachter: iets terug doen voor je uitkering is niet meer dan logisch, en het is goed om niet thuis te gaan zitten. Bovendien willen gemeenten voorkomen dat het aantal bijstandsgerechtigden verder groeit.

De tegenprestatie riep de afgelopen jaren ook weerstand op bij mensen met een uitkering. Er zou geen sprake zijn van 'maatwerk'. Want wat heb je er als hoogopgeleide werkzoekende aan om verplicht papier te prikken? Bovendien ervaren sommige mensen met een uitkering het 'bijstandsregime' als kleinerend. Ondertussen wordt er ook nagedacht over andere oplossingen, zoals het basisinkomen.

Op maandagavond 13 februari debatteren we over de tegenprestatie en het basisinkomen. Heb jij een uitkering, of heb je op een andere manier met dit thema te maken en wil je je verhaal doen? Reageer: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

52 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl