De ziekte van Lyme

Gezondheid en zorg

Wie wil weten of hij een bepaalde aandoening heeft, is tegenwoordig niet meer afhankelijk van de huisarts, maar kan het heft in eigen hand nemen. Zo zijn op internet en bij de drogist tal van medische zelftests te vinden, of kan bloed opgestuurd worden naar een commercieel laboratorium. Bij vermoedens van de ziekte van Lyme bijvoorbeeld. Maar hoe betrouwbaar zijn deze doe-het-zelf-tests?

Wij vragen ons af aan welke voorwaarden deze testen moeten voldoen, en of producenten zomaar betrouwbaarheidsclaims mogen doen puur op basis van eigen onderzoek. Wij zijn op zoek naar mensen die hier meer over weten. En heb je een thuistest gedaan omdat je vermoedde dat je de ziekte van Lyme hebt? Of heb je jouw bloed opgestuurd naar een commercieel laboratorium? Wij zijn benieuwd naar je ervaring. Mail naar demonitor@kro-ncrv.nl

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

425 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Laatste ontwikkelingen

dinsdag 19 december 2017

Vandaag was een belangrijke uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over de vergoeding van een alternatieve Lyme-behandeling in het buitenland. De patiënt bezocht de in Lyme kringen beroemde Belgische arts De Meirleir. Hij behandelt onder meer met langdurige antibioticabehandelingen. Binnen de traditionele zorg in de westerse wereld is dat niet geaccepteerd. Zorgverzekeraar VGZ wilde dus niet vergoeden. In de eerste aanleg oordeelde de rechter nog dat deze behandeling blijkbaar door een aantal artsen wordt  gedaan, en dat deze man bovendien een geregistreerd arts is. Hij vond dat VGZ moest vergoeden. Het Gerechtshof heeft de zaak nog eens bekeken en (kort samengevat) geconstateerd dat er geen wetenschappelijk bewijs is. Vergoeding is dus niet nodig.

Update van

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

Toon meer ontwikkelingen

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

De ziekte van Lyme

zondag 23 april 2017

Doe-het-zelf tests die uitsluitsel moeten geven of je een ziekte of aandoening hebt. Hoe betrouwbaar zijn die en wat als je daar op aangewezen bent omdat reguliere zorg te kort schiet?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl