De ADHD-epidemie?

Jeugd en onderwijs

In de afgelopen tien jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken momenteel ruim 250 duizend mensen pillen tegen hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachtspanne. Is deze toename medisch gerechtvaardigd of zijn we doorgedraaid in het vaststellen van ADHD?

Al vanaf de start van dit onderzoek stroomt onze mailbox vol met verhalen van ouders, leraren, psychiaters en orthopedagogen. Ruim driehonderd e-mails hebben we al binnen gekregen en ook op social media is een levendige discussie ontstaan over de zin en onzin van ADHD-pillen.

Een gedeelte van deze reacties gaan over de druk die ouders voelen om hun kind te laten testen op ADHD.

‘Ik vroeg de school of mijn zoon wat extra aandacht zou kunnen krijgen omdat hij wat drukker is dan de rest. De school gaf toen aan dat ze dat alleen kunnen doen als mijn kind gediagnosticeerd wordt.’

In sommige gevallen worden ouders zelfs gedwongen om hun kind medicatie te geven. Zo e-mailt een moeder ons:

‘In een gesprek met de docent kregen wij de letterlijke mededeling: of medicatie of naar een andere school. Wij stonden als ouders met de rug tegen de muur en hebben met grote (zeg maar enorm grote) tegenzin het medicatietraject gestart.’

Zijn er steeds meer kinderen met ADHD of hebben wij als maatschappij, opvoeders en onderwijzers steeds meer last van druk gedrag? Een aantal docenten melden zich bij ons:

‘Jullie hebben een open zenuw in het Passend Onderwijs geraakt. Scholen gaan hun boekje ver te buiten. Als kinderen niet binnen het hokje passen krijgen ze een label opgespeld. Scholen ontduiken daarmee hun zorgplicht.’

Wat is hier aan de hand? Als we deze docenten bellen, blijven ze liever anoniem. Totdat we Boudewijn de Jong bellen, een techniekleraar uit de provincie Groningen. Hij stelt dat die medicijnen eigenlijk een noodroep van het onderwijs zijn:

'De werkdruk en de klassen zijn te groot waardoor er een verminderende tolerantie ontstaat voor druk gedrag. Het is geen onwil, maar onmacht.’

En ook in de spreekkamer van de psychiater voelt men de druk vanuit school om een diagnose te stellen, zo twittert een directeur van een GGZ-instelling in Groningen ons.

Wij zijn een vervolgreportage aan het maken en willen de dilemma’s rondom de ADHD medicatie verder uitdiepen. Dus ben je ouder, psychiater of docent? Laat het ons weten via: tip insturen. Want jouw reactie kan ons verder helpen in het onderzoek!

Volg de makers op Twitter via @AnnedeBlok en @MirandaGrit.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

455 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

De ADHD-epidemie?

zondag 20 maart 2016

De werkdruk in het onderwijs neemt toe door de komst van een nieuwe groep leerlingen met gedragsproblemen. Daarom stellen scholen een ultimatum aan ouders: of medicatie, of uw kind gaat van school.
Bekijk uitzending

ADHD-epidemie? - KN_1676826

zondag 14 februari 2016

Ritalin is een medicijn tegen ADHD dat door ruim 250.000 mensen in Nederland wordt gebruikt. Is dat medisch verantwoord of wordt dit soort medicijnen te snel en te vaak voorgeschreven?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl