Crisis in het ziekenhuis

Gezondheid en zorg

Nederlandse ziekenhuizen kampen met personeelstekorten. Met name gespecialiseerd verpleegkundig personeel, werkzaam op bijvoorbeeld de intensive care of in de OK, is moeilijk te vinden. Met alle gevolgen van dien. Zo zal het gebrek aan verpleegkundigen leiden tot uitstel van operaties of noodgedwongen verplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen, blijkt uit een peiling van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) eerder dit jaar. 

 

Het Universitair Medisch Centrum Groningen sloot deze zomer al vier operatiekamers. En ze zijn niet de enige, ook andere ziekenhuizen in het land worstelen met de schaarse hoeveelheid personeel. Welke gevolgen heeft dit voor het ziekenhuispersoneel en de patiënt? We willen antwoord op die vraag in ons onderzoek Crisis in het ziekenhuis.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Ziekenhuizen kampen met een tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel. Met alle gevolgen van dien: operaties worden uitgesteld en de werkdruk neemt toe. Verpleegkundigen op de Intensive Care en de Spoedeisende Hulp laten in deze uitzending van De Monitor zien hoe het personeelstekort inmiddels grote invloed heeft op hun werk. Is opleiden de oplossing?

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

164 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Crisis in het ziekenhuis

Deel je verhaal over personeelstekorten in de zorg!

Wil je reageren op de uitzending over de personeelstekorten in de zorg? Herken je je in de verhalen van Jeroen, Tineke of Niels. Of heb je een andere tip over de zorgsector? We horen graag je verhaal. Want je weet: ons onderzoek begint bij jou!
Deel jouw ervaring

Yvonne Verkaik

Redacteur

Deel jouw ervaring

Uitzendingen

Ziekenhuiszorg voor kinderen met een ernstige beperking

dinsdag 04 december 2018

Ziekenhuizen kampen met een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel. Met alle gevolgen vandien: operaties worden uitgesteld en de werkdruk neemt toe.
Bekijk uitzending

Crisis in het ziekenhuis: tekort aan personeel

dinsdag 27 november 2018

Ziekenhuizen kampen met een tekort aan verpleegkundigen, met alle gevolgen vandien: operaties worden uitgesteld en de werkdruk neemt toe. Hoe zijn deze tekorten ontstaan? Is opleiden de oplossing?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Dit onderzoek is in handen van

Yvonne Verkaik

Redacteur

Anne de Blok

Verslaggever

Huub Floor

Verslaggever

Judith Meulendijks

Redacteur

Nina van Nieuwkoop

Redactie