Brandveiligheid

Veiligheid en handhaving

Vier doden door een brand in een seniorenflat in Nijmegen. Een dode en een gewonde bij een brand in een zorgcentrum in Rhenen. Een gewonde bij een brand in een gehandicaptencentrum in Zwolle. Brand in een woonvorm voor gehandicapten in Wormerveer. Een felle brand in een seniorenflat in Amersfoort. Een dode door brand in een begeleid-wonen project in Apeldoorn.

Incidenten die allemaal dit jaar (2015) plaatsvonden. Dat roept de vraag op hoe het gesteld is met de brandveiligheid op plekken waar kwetsbare mensen bij elkaar wonen. Er bestaat voor zorginstellingen een uitgebreid stelsel van vergunningen en voorschriften wat betreft brandveiligheid en –preventie. Maar is dit in de praktijk goed geregeld of vooral op papier? Hoe zit het met de naleving en controle?

Bij de fatale brand in Nijmegen zijn na een eerste inspectie na de brand diverse gebreken aan het licht gekomen. Zoals vluchtwegen die onbruikbaar waren tijdens de brand.

####Oproep aan u

Woont of werkt u (of een naaste van u) zelf in een zorginstelling of een seniorencomplex, kijk dan eens hoe het gesteld is met de brandveiligheid. Komt u vreemde zaken tegen als doodlopende vluchtwegen, branddeuren die niet werken, kapotte brandblusinstallaties etc., maak er een foto van en stuur hem naar ons toe via het tipformulier of mail naar demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

75 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

De Monitor - KN_1667493

zondag 12 april 2015

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl