Bomenkap

Natuur en milieu

Het rommelt in de Nederlandse bossen. Al een tijdje ontvangen we veel tips van kijkers die ons wijzen op kaalgekapte vlaktes, waar eerst bomen stonden. 

Het lijkt erop alsof het verzet tegen deze boomkap groeit. Door het hele land zijn actiegroepen opgestaan die zich keren tegen wat ze zien als doorgeslagen natuurbeheer, met winst als belangrijkste doel. Vooral Staatsbosbeheer moet in het in de publieke opinie ontgelden. De grootste boseigenaar van ons land zou roofbouw plegen in de bossen die het beheert, sinds de organisatie zijn eigen geld moet verdienen. 

Is dit verzet overdreven? Of worden onze bossen inderdaad bedreigd, zoals deze actievoerders stellen? Feit is dat Nederland bos verliest, terwijl we al het dunst beboste land van Europa zijn. Dit heeft een aantal oorzaken. De afgelopen jaren zijn de nodige bossen omgevormd tot andere natuurtypen zoals heide en stuifzand en verdwijnt er ook bos door stads- en infrastructuuruitbreidingen. Bovendien zijn veel tijdelijke bossen die 25 jaar geleden zijn aangeplant gekapt. Het bosoppervlak in Nederland is daardoor tussen 2013 en 2017 gedaald van 376 duizend hectare naar 365 duizendhectare. Wat doen beheerders om dit tij te keren?

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

501 tips

ontvangen

Natuur en milieu / Bomenkap

Bomenkap

Worden er bij jou in de buurt ook bomen gekapt? Waarom gebeurt dat en wat gebeurt er met de gekapte bomen? Of heb je andere tips? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Bomenkap

zondag 31 maart 2019

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl