Boer en beleid

Natuur en milieu

Het fosfaat en de boeren met koeien: daar is de afgelopen drie jaar veel over gepraat. Sinds de afschaffing van het melkquotum in 2015 zijn de melkveeboeren gaan uitbreiden om meer melk te produceren om aan de vraag te voldoen. Grotere stallen, meer koeien, meer mest, maar ook: meer fosfaat. Het fosfaat steeg zelfs zo ver dat we over het door de Europese Unie vastgestelde fosfaatplafond heengingen. En dat is slecht voor de biodiversiteit. Daarom kwam de overheid in 2017 met het fosfaatreductieplan: melkveeboeren moesten hun veestapel inkrimpen. In 2018 gaat de overheid door met het beperken van het groeien van de veestapel door middel van zogenaamde fosfaatrechten. Dit houdt in dat je als boer het recht krijgt om een bepaalde hoeveelheid fosfaat uit te stoten. Biologische, gangbaar intensieve en extensieve melkboeren: ze moeten zich allemaal houden aan dit fosfaatbeleid. 

We komen op het spoor van de zeldzame runderrassen, zoals de blaarkop en de Fries Roodbonte koe. Ook voor boeren met deze dieren gelden de fosfaatregels die sinds dit jaar bestaan: volgens het systeem van fosfaatrechten mogen boeren niet meer koeien hebben dan ze op de peildatum hadden. De koeien die boven dat aantal komen moeten of worden geslacht of er moet een geldbedrag per koe worden betaald. Er zijn boeren die zeggen dat hierdoor de zeldzame runderrassen mogelijk uitsterven. Is dat zo? En zo ja, is dat erg?

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Opnames

We zijn druk bezig met de volgende uitzending over de landbouw in Nederland. Centraal staat de vraag of onze doelen voor waterkwaliteit en de kwaliteit van natuur op gespannen voet staan met de huidige vorm van landbouw in Nederland. We zijn inmiddels klaar met onze opnames en zenden op 8 mei om 21:25 uit op NPO2.

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op dinsdag 08 mei 21:25u, NPO2

155 tips

ontvangen

Deskundigen gezocht

Laatste ontwikkelingen

dinsdag 08 mei 2018

Vanavond om 21:25 op NPO2 is onze uitzending over de invloed van landbouw op de natuur. We gaan langs bij bezorgde burgers, boeren en wetenschappers om er achter te komen hoe groot de schade aan de natuur is, of die schade ook de verantwoordelijkheid van de landbouw is. 

Update van

Huub Floor

Verslaggever

donderdag 26 april 2018

De opnames voor Boer & Beleid zitten er op. Vorige week zijn we in Haaksbergen, Sint Hubert, Otterlo, Den Haag en Lelystad geweest. De vraag die we overal hebben gesteld is of de natuur te leiden heeft onder de landbouw. En als dat dan zo is, hoe moet we dat oplossen? Het resultaat zie je op 8 mei om 21:25 op NPO2. 

Update van

Huub Floor

Verslaggever

vrijdag 30 maart 2018

We zijn nog steeds bezig met Boer & Beleid. Voor 8 mei werken we aan een uitzending over het huidige landbouwbeleid in Nederland. Staat dit op gespannen voet met onze milieudoelen voor de waterkwaliteit en de gezondheid van natuurgebieden? Kunnen we wel op deze voet doorgaan, als we die doelen ook wil halen? We zoeken nog steeds informatie en mensen die ons willen helpen. Ben jij boer en vind je hier iets van? Meldt het ons! 

Update van

Huub Floor

Verslaggever

woensdag 21 maart 2018

Gisteravond was de uitzending over zeldzame runderrassen te zien op NPO2. Bedankt voor het kijken en voor de reacties! Heb je hem gemist? Je kan hem hier rustig terugkijken:

 

 

 

 

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

donderdag 15 maart 2018

Deze week is de montage van de uitzending over Boer en Beleid: dat betekent veel beelden van koeien! Verslaggever Daan Jansen en editor Arjan Kappe zullen deze klus in vier dagen klaren.

Montage zeldzame koeien

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

donderdag 08 maart 2018

Vandaag hadden we de laatste draaidag bij Sandra en Harald in Haren. Zij hebben 160 Fries Roodbonte koeien en die lopen gevaar door de fosfaatregelgeving. 

Sandra met een kalf

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

vrijdag 02 maart 2018

We mogen opnames maken in een leeg Rijksmuseum. Conservator Pieter Roelofs laat Teun schilderijen zien met daarop zeldzame koeienrassen, zoals de Blaarkop.

 

in het Rijksmuseum hangen Blaarkoppen

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

woensdag 28 februari 2018

Teun van de Keuken met Natuurmonumenten

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

woensdag 28 februari 2018

Deze week doen we de eerste interviews. De aftrap is voor Natuurmonumenten. In de Achterhoek laten zij aan Teun zien wat de gevolgen zijn van (teveel) fosfaat voor de natuur.

 

Teun van de Keuken met Natuurmonumenten

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

donderdag 22 februari 2018

Deze week voeren we gesprekken met boeren en deskundigen. Zo zijn we langsgeweest bij Frank Verhoeven, directeur van Boerenverstand, en hebben we gesproken met ondernemers- en werkgeversorganisatie LTO Nederland. Is het fosfaatbeleid een eerlijk systeem? Ook worden we op het spoor gezet van de zeldzame runderrassen. Dreigen deze dieren te verdwijnen door de fosfaatregels?

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

Toon meer ontwikkelingen

Natuur en milieu / Boer en beleid

Oproep:

Heb jij als boer te maken met de regels van de overheid rondom ammoniak, stikstof, nitraat en andere stoffen die uit mest komen? En wil je ons iets vertellen over hoe je omgaat met al die regels? Tip ons dan!
Deel jouw ervaring

Huub Floor

Verslaggever

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

De Nederlandse mesthoop

dinsdag 08 mei 2018

Er komen nog steeds teveel schadelijke stoffen vanuit de landbouw in de natuur. De biodiversiteit wordt daardoor aangetast. Maar willen boeren minder dieren houden om dit probleem op te lossen?
Bekijk uitzending

Zeldzame koeien

dinsdag 20 maart 2018

Sinds dit jaar is er een nieuwe meststoffenwet en moet de veestapel inkrimpen. Boeren met te veel koeien moeten dieren laten slachten. Dat geldt ook voor zeldzame koeien. Sterven zij hierdoor uit?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Huub Floor

Verslaggever

Daan Jansen

Verslaggever

Judith Meulendijks

Redacteur

Iris Verhoeven

Redacteur