Boer en beleid

Natuur en milieu

Het gaat slecht met de biodiversiteit in Nederland en we moeten de doelen van het klimaatakkoord halen. De landbouwsector is vervuilend en stoot veel stikstof uit. Dit moet anders. Landbouwminister Carola Schouten vindt dat de Nederlandse boeren over moeten op de kringlooplandbouw waarbij zo min mogelijk afval vrijkomt, de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk is en grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen worden benut.

 

Maar wat moet er allemaal veranderen binnen de landbouwsector om over te stappen op deze kringlooplandbouw? Is het een realistisch streven? En wat zijn de economische effecten hiervan? 

 

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Opnames

Nederlandse boeren gaan volgende week weer op pad met de tractor om te demonstreren tegen het landbouwbeleid. De komende jaren moet de veestapel fors inkrimpen en boeren uitgekocht worden om de stikstofcrisis te bezweren. Volgens de politiek is dé oplossing voor het stikstofprobleem de zogenoemde kringlooplandbouw. Maar gaat de kringlooplandbouw het stikstofprobleem oplossen? Hoe moet dit er in de praktijk uit gaan zien? En welke gevolgen heeft dit, niet alleen voor de boeren, maar ook voor de consument?

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op zondag 17 november 22:40u, NPO2

217 tips

ontvangen

Deskundigen gezocht

Laatste ontwikkelingen

dinsdag 08 mei 2018

Vanavond om 21:25 op NPO2 is onze uitzending over de invloed van landbouw op de natuur. We gaan langs bij bezorgde burgers, boeren en wetenschappers om er achter te komen hoe groot de schade aan de natuur is, of die schade ook de verantwoordelijkheid van de landbouw is. 

Update van

Huub Floor

Verslaggever

donderdag 26 april 2018

De opnames voor Boer & Beleid zitten er op. Vorige week zijn we in Haaksbergen, Sint Hubert, Otterlo, Den Haag en Lelystad geweest. De vraag die we overal hebben gesteld is of de natuur te leiden heeft onder de landbouw. En als dat dan zo is, hoe moet we dat oplossen? Het resultaat zie je op 8 mei om 21:25 op NPO2. 

Update van

Huub Floor

Verslaggever

vrijdag 30 maart 2018

We zijn nog steeds bezig met Boer & Beleid. Voor 8 mei werken we aan een uitzending over het huidige landbouwbeleid in Nederland. Staat dit op gespannen voet met onze milieudoelen voor de waterkwaliteit en de gezondheid van natuurgebieden? Kunnen we wel op deze voet doorgaan, als we die doelen ook wil halen? We zoeken nog steeds informatie en mensen die ons willen helpen. Ben jij boer en vind je hier iets van? Meldt het ons! 

Update van

Huub Floor

Verslaggever

woensdag 21 maart 2018

Gisteravond was de uitzending over zeldzame runderrassen te zien op NPO2. Bedankt voor het kijken en voor de reacties! Heb je hem gemist? Je kan hem hier rustig terugkijken:

 

 

 

 

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

donderdag 15 maart 2018

Deze week is de montage van de uitzending over Boer en Beleid: dat betekent veel beelden van koeien! Verslaggever Daan Jansen en editor Arjan Kappe zullen deze klus in vier dagen klaren.

Montage zeldzame koeien

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

donderdag 08 maart 2018

Vandaag hadden we de laatste draaidag bij Sandra en Harald in Haren. Zij hebben 160 Fries Roodbonte koeien en die lopen gevaar door de fosfaatregelgeving. 

Sandra met een kalf

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

vrijdag 02 maart 2018

We mogen opnames maken in een leeg Rijksmuseum. Conservator Pieter Roelofs laat Teun schilderijen zien met daarop zeldzame koeienrassen, zoals de Blaarkop.

 

in het Rijksmuseum hangen Blaarkoppen

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

woensdag 28 februari 2018

Teun van de Keuken met Natuurmonumenten

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

woensdag 28 februari 2018

Deze week doen we de eerste interviews. De aftrap is voor Natuurmonumenten. In de Achterhoek laten zij aan Teun zien wat de gevolgen zijn van (teveel) fosfaat voor de natuur.

 

Teun van de Keuken met Natuurmonumenten

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

donderdag 22 februari 2018

Deze week voeren we gesprekken met boeren en deskundigen. Zo zijn we langsgeweest bij Frank Verhoeven, directeur van Boerenverstand, en hebben we gesproken met ondernemers- en werkgeversorganisatie LTO Nederland. Is het fosfaatbeleid een eerlijk systeem? Ook worden we op het spoor gezet van de zeldzame runderrassen. Dreigen deze dieren te verdwijnen door de fosfaatregels?

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

Toon meer ontwikkelingen

Natuur en milieu / Boer en beleid

Oproep:

Heb jij als boer te maken met de regels van de overheid rondom ammoniak, stikstof, nitraat en andere stoffen die uit mest komen? En wil je ons iets vertellen over hoe je omgaat met al die regels? Tip ons dan!
Deel jouw ervaring

Miranda Grit

Verslaggever

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Boer en beleid

zondag 17 november 2019

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.

Bekijk uitzending

De Nederlandse mesthoop

dinsdag 08 mei 2018

Er komen nog steeds teveel schadelijke stoffen vanuit de landbouw in de natuur. De biodiversiteit wordt daardoor aangetast. Maar willen boeren minder dieren houden om dit probleem op te lossen?
Bekijk uitzending

Zeldzame koeien

dinsdag 20 maart 2018

Sinds dit jaar is er een nieuwe meststoffenwet en moet de veestapel inkrimpen. Boeren met te veel koeien moeten dieren laten slachten. Dat geldt ook voor zeldzame koeien. Sterven zij hierdoor uit?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

Rembrandt van der Heijden

Redactie

rembrandt.vanderheijden@kro-ncrv.nl

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

Iris Verhoeven

Redacteur

iris.verhoeven@kro-ncrv.nl