Bevallen in Nederland

Gezondheid en zorg

Help ons onderzoek verder!
Waarom is het soms zo moeilijk is om een plek te krijgen op een bevallocatie? Is het een budgetkwestie of een tekort aan personeel? En speelt het alleen in de grote steden of ook op andere plekken in het land? Ben je pas bevallen en wil je je ervaring delen? Of werk je in de verloskunde? Laat ons dan weten waar je tegenaan loopt en hoe jij naar de toekomst kijkt. Vertel je verhaal hier: tip insturen.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Verkenning

We gaan verder met ons onderzoek. Weet je hier meer over? Tip ons!

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op zondag 19 november 22:40u, NPO2

61 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Geboortezorg onder druk

zondag 19 november 2017

Verloskundigen leuren met barende vrouwen en ook ziekenhuizen vinden de zorg niet altijd goed. Ons geboortesysteem kraakt in zijn voegen. Wat zit er achter het tekort aan plekken in het ziekenhuis?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Veelgestelde vragen

Waarom is het soms zo moeilijk is om een plek te krijgen op een bevallocatie? Is het een budgetkwestie of een tekort aan personeel? En speelt het alleen in de grote steden of ook op andere plekken in het land?

Ouders in Nederland bepalen graag zelf hoe en vooral wáár ze hun kindje ter wereld brengen. In 2015 deed 13,4% dat thuis, 2,4% in een geboortecentrum en 13% poliklinisch onder begeleiding van een huisarts of verloskundige. De grootste groep, 71%, beviel in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.

Van tipgevers uit het veld horen we dat een tekort aan personeel en plekken in het ziekenhuis, de geboortezorg en keuzevrijheid van aanstaande ouders onder druk zet. Door fusies van ziekenhuizen en de centralisering van zorg zouden bevallocaties hun deuren sluiten. En die plekken lijken niet altijd terug te komen in de directe omgeving: verloskundigen melden ons dat ze soms wel 3 ziekenhuizen moeten bellen voordat ze ergens een plek vinden voor een bevallende vrouw. Dat levert stressvolle situaties op, waarin bevallende vrouwen van hot naar her worden gedirigeerd.

Zwangeren worden er onrustig van: kan ik wel terecht in het ziekenhuis van mijn keuze? Kom ik er op tijd? En kan ik wel proberen thuis te bevallen of moet ik maar meteen naar een ziekenhuis vertrekken? De angst voor snelwegbevallingen, zoals vorige maand langs de A10, lijkt te groeien. Verloskundigen zoeken naar oplossingen in vrouwenklinieken en regionale werkgroepen, maar ondertussen maken zij zich zorgen. Een verloskundige uit de regio Rotterdam mailt ons zelfs: ‘Het is wachten op een kind dat overlijdt terwijl de verloskundige wanhopig probeert een plekje te krijgen voor een barende in nood.’

Dit onderzoek is in handen van

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

Karlijn Vernooij

Redacteur

karlijn.vernooij@kro-ncrv.nl