Asbest

Natuur en milieu

Elk jaar overlijden ongeveer duizend mensen aan de gevolgen van asbest. De minuscule vezeltjes die het mineraal een ideaal bouwmateriaal maakt, veroorzaken ook zeer moeilijk te behandelen vormen van kanker. De overheid wil in 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers meer en stelt daarom nieuwe regels op ter bescherming van de volksgezondheid. Dat het risico van asbest lang is onderschat, mogen we gerust stellen. Maar staan de nieuwe regels wel in verhouding tot het risico? Sinds het algemeen verbod van 1993 en het verdwijnen van asbesthoudende remmen in auto’s, zijn de hoeveelheid asbestvezels in de lucht scherp gedaald tot ‘verwaarloosbare’ gehaltes. De 1000 slachtoffers zijn over het algemeen oudere mensen, die in het verleden langdurig zijn blootgesteld, bijvoorbeeld door hun werk in asbestverwerkende industrie. Toch wil het rijk ook de laatste grote bron van asbestvezels weg hebben: asbesthoudende daken. Op dit moment ligt er in Nederland nog zo’n 95 miljoen vierkante meter aan asbesthoudend dak. Een kleine 15.000 voetbalvelden aan golfplaten en leien van asbestcement die op talloze schuurtjes, stallen, woningen en bedrijfspanden liggen. Als het aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ligt worden deze daken per 2024 verboden. Uit deze verouderde platen kunnen door verwering asbestvezels loskomen, die vervolgens een gevaar kunnen vormen voor dier en mens. Maar hoe groot is dit risico nu eigenlijk? En staan die risico’s in verhouding tot een operatie, waarvan de kosten op zo’n 1,6 miljard euro zijn geraamd? In dit dossier willen we onderzoeken hoe haalbaar de doelstellingen zijn van het kabinet, maar ook hoe de radertjes van de asbestverwijderingsindustrie precies draaien. Met name vanuit de hoek van woningcorporaties groeit namelijk het verzet tegen wat zij zien als ‘asbesthysterie’, aangewakkerd door een saneringsbranche, die daar financieel baat bij heeft. Klopt dit? Of winnen financiële argumenten het hier van gezondheidsrisico’s waarvan we de omvang nog niet kunnen inschatten?

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

De uitzending over het asbestdakenverbod dinsdag 22 mei om 21:25 uur op NPO2.

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op dinsdag 22 mei 2018 om 21:25  NPO2

182 tips

ontvangen

20

6

Laatste ontwikkelingen

woensdag 02 mei 2018

Vandaag gingen we ook met boswachter Sjaak Smits mee. Hij kampt met illegale dumpingen van asbest in zijn bos.

 

Teun met boswachter Sjaak Smits naast een illegale hoop asbest

Update van

Eva Kiemeney

woensdag 02 mei 2018

Vandaag zijn wij langsgeweest bij onze tipgever in Zoetermeer die door het asbestdakenverbod zijn dak moet laten saneren. Hij leidt Teun rond in zijn buurt en vertelt over de problemen die hij en zijn buren daarbij tegenkomen. 

In Zoetermeer bij onze tipgever die Teun zijn asbestdak laat zien

Update van

Eva Kiemeney

donderdag 19 april 2018

We spraken afgelopen week een aantal deskundigen op gebied van asbestsanering. Heb je commentaar op onze stukken? Laat het ons weten

Update van

Niels van Nimwegen

woensdag 11 april 2018

Een interessante week. Nadat we een eerste stuk schreven, druppelen de tips van huiseigenaren binnen. Ook verdiepen we ons in het onderzoek dat tot nu toe is gedaan naar asbestdaken. 

Update van

Niels van Nimwegen

Toon meer ontwikkelingen

Natuur en milieu / Asbest

Slaan we door in onze angst voor asbest?

Asbest is gevaarlijk. Maar dat zijn snelwegen ook en die eisen jaarlijks meer slachtoffers. Moeten we inderdaad 'normaal doen' over asbest, zoals sommige partijen stellen? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Heb je te maken met asbest? Als burger of als professional? We komen graag met je in contact.
Deel jouw ervaring

Redactie de Monitor

Redactie

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

De zin en onzin van het asbestdakenverbod

dinsdag 22 mei 2018

Asbest werd in de vorige eeuw gestimuleerd door de overheid. Nu jaagt diezelfde overheid huiseigenaren op hoge kosten door het asbestdakenverbod per 2024. Wie moet de rekening hiervoor betalen?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

Eva Kiemeney

Redacteur

eva.kiemeney@kro-ncrv.nl

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl