Arbeidsmigranten

Werk en inkomen

 

Naar schatting werkten in 2016 371.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Nederland. Ze hadden samen 514.000 banen, met name in de land- en tuinbouw, zakelijke dienstverlening, logistiek, groothandel, voedingsindustrie en metaalindustrie. Ongeveer de helft zijn uitzendbanen. Volgens SEO economisch onderzoek droegen ze in dat jaar ongeveer 11 miljard euro bij aan het nationaal inkomen van ons land. Daar staan kosten voor bijvoorbeeld gezondheidszorg, sociale zekerheid en huisvesting tegenover.

Werkgevers willen nog meer arbeidsmigranten in ons land omdat ze die nodig hebben voor hun vacatures. Ook veel gemeenten steunen dat. Een van de grote problemen is huisvesting. Er zijn te weinig woningen en alternatieven als de camping of de zogenaamde Polenhotels stuiten op verzet. Hoe komen we hier uit?

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Research

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

3 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Arbeidsmigranten

Moet jouw gemeente extra woonruimte toestaan voor arbeidsmigranten?

Volgens werkgevers zijn er meer arbeidsmigranten nodig om alle vacatures te vullen. Nu al leveren Oost-Europeanen een substantiële bijdrage aan onze economie. Toch is er ook protest, bijvoorbeeld tegen nieuwe onderkomens voor deze groep. Heb je hier meer informatie over, reageer!
Deel jouw ervaring

Teun van de Keuken

Presentator televisie

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Teun van de Keuken

Presentator televisie

Huub Floor

Verslaggever

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever