Oproep Detachering en bemiddeling

Zzp’er die werkt voor (semi)overheid moet slikken of stikken

zaterdag 07 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Zzp'er die werkt voor (semi)overheid moet stikken of slikken / Getty Images

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

zaterdag 07 maart 2020 Leestijd: 2 min.

We krijgen een tip van Erik. Hij werkt al 30 jaar als zzp’er voor de (semi)overheid. De laatste jaren wordt hij steeds vaker gedwongen om in zee te gaan met een detachering- en bemiddelingsbureau. “De belastingbetaler betaalt zich hier scheel aan.”

Het liefst zou Erik volkomen zelfstandig werken, maar volgens hem is dat in de praktijk vaak onmogelijk. “Dit soort grote klussen van gemeenten en Rijksoverheid gaan vaak via bemiddeling”, mailt hij ons. “Daar kom ik als eenpitter gewoon niet tussen.”

Hoe zit dat precies? Een blik op de website van ZZP Nederland leert ons dat overheidsinstanties de zoektocht naar de juiste zzp’er het liefst uitbesteden aan een select groepje bemiddelaars, zogeheten ‘preferred suppliers’. Dit soort bureaus werpt zich op als matchmaker en neemt een groot deel van de administratie uit handen van de opdrachtgever. Niets mis mee, op het eerste oog.

Slikken of stikken

Maar uit een rondvraag van ZZP Nederland onder ruim 2.000 zelfstandigen in 2015 blijkt dat zzp’ers zeer ontevreden zijn over de exclusieve machtspositie van bemiddelaars. Meer dan de helft van de zzp’ers klaagt over de hoge marges en het gebrek aan onderhandelingsruimte. Toch maken zzp’ers in vrijwel alle branches gebruik van bemiddeling.

Ik vind het helemaal niet erg dat bemiddelaars betaald worden voor het werk dat ze doen, maar 25.000 euro vind ik te bizar voor woorden. zzp'er Erik

Hoewel de meeste zzp’ers liever werken zonder tussenkomst van een bemiddelaar, is het devies vaak slikken of stikken. Uit het onderzoek van ZZP Nederland blijkt dat zelfstandigen geen schijn van kans maken om rechtstreeks voor de (semi)overheid te werken op het moment dat er ‘preferred suppliers’ zijn aangewezen. En dat steekt. 

Machtsmisbruik

“Dit soort bureaus maakt in mijn ogen groot misbruik van hun positie”, schrijft Erik. Ruimte om te onderhandelen was er volgens hem niet. Hij moest zijn handtekening zetten onder een concurrentiebeding, ging akkoord met een lange betalingstermijn en mag niet rechtstreeks factureren. “Het is misschien dom dat ik dit ondertekend heb, maar er is geen alternatief. Anders kan ik nooit voor deze instantie aan de slag.”

Het is waarschijnlijk niet eens goedkoper voor overheden, maar wel gemakkelijker. ZZP Nederland woordvoerder ZZP Nederland

Hij ontdekte dat de bemiddelaar een flinke marge bovenop zijn uurtarief rekent. Maar liefst enkele tientjes per uur, omgerekend zo'n 25.000 euro per jaar. Grof geld, vindt Erik. “Ik vind het helemaal niet erg dat bemiddelingsbureaus betaald worden voor het werk dat ze doen, maar 25.000 euro per jaar voor het doorsturen van mijn motivatiebrief en een maandelijkse factuur vind ik te bizar voor woorden.”


Erik sluit zijn mail af met de woorden: “Nu ben ik maar één zzp’er, maar er zijn denk ik duizenden zelfstandigen die gedwongen worden om op deze manier te werken voor overheidsinstellingen. De belastingbetaler betaalt zich hier scheel aan.”

Oproep

Hoeveel overheidsgeld er precies omgaat in deze branche van commerciële detachering- en bemiddelingsbureaus is onduidelijk. “Het is waarschijnlijk niet eens goedkoper voor overheden,” vertelt de woordvoerder van ZZP Nederland ons aan de telefoon, “maar wel gemakkelijker.”

Wij willen weten of dit klopt. Hoeveel zzp’ers werken via deze constructie voor overheidsinstanties? Hoeveel geld wordt hiermee verdiend? En in hoeverre worden zzp’ers gedwongen om op deze manier voor de overheid te werken? 

Herken jij je in het verhaal van Erik? Ben jij ook zzp'er en werk je voor de (semi)overheid? En heb jij weleens gewerkt via een bemiddelingsbureau? Wij komen graag met je in contact via ons tipformulier.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1281 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Ben jij ook zzp'er en werk je voor de overheid?

Herken jij je in het verhaal van Erik? En heb jij als zzp'er weleens gewerkt via een bemiddelingsbureau? Wij komen graag met je in contact.
Deel jouw ervaring

Teun van de Keuken

Presentator televisie

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen, en een uitzending over zwerfplastic. Daarna kwam ze terug als redacteur en startte ze o.a. een onderzoek naar de krimpende sociale huurvoorraad van Rotterdam.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek