Zwembaden en ouderenzorg: bewoners krimpdorpen regelen alles zelf

vrijdag 10 mei 2019 Leestijd: 2 min.

Huis-en eetkamerproject / Dorpenzorg

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

Merel Driessen

Redacteur

merel.driessen@kro-ncrv.nl

vrijdag 10 mei 2019 Leestijd: 2 min.

‘Samen hebben we symptomen van krimp kunnen voorkomen.’ Dat vertelt Drentenaar Jan Schoonbeek in ons dossier Krimpgebieden. Schoonbeek zit in het bestuur van Stichting Dorpenzorg, een stichting die letterlijk de zorg draagt voor zes kleine dorpen in de krimpende gemeente Emmen.

Eettafelproject en straatcoaches

Stichting Dorpenzorg werd in 2012 opgericht door de zes bewonersverenigingen van de dorpen Emmer-Compascuum, Emmer-Erfscheidenveen, Foxel-Scholtenskanaal, Nieuw-Weerdinge, Roswinkel en Weerdinge. Het oorspronkelijke idee was een zorgproject om ‘onder andere ouderen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te laten functioneren’, vertelt Schoonbeek. Maar inmiddels is het veel meer dan dat, vertelt de Drentenaar. De vrijwilligersorganisatie heeft onder meer een eettafelproject, straatcoaches en een jongerenwerker in dienst. 

Schoonbeek vertelt dat een stichting als Stichting Dorpenzorg een grote rol kan spelen in dorpjes waar sprake is van krimp. Volgens de Drentenaar zijn in bijvoorbeeld Oost-Groningen ‘hier en daar’ ook wel wat initiatieven, maar die hebben niet ‘de vlucht’ gehad die Stichting Dorpenzorg had. ‘Een heleboel initiatieven zijn 2, 3 jaar oud en zijn volop bezig zich nog te ontwikkelen. Wij hebben het geluk gehad dat we vroeg zijn begonnen, we hebben de tijd gehad om dingen te ontwikkelen en op te bouwen.’

Buitenbaden

Een groot probleem in veel krimpgebieden is de verdwijning van voorzieningen en daarmee vaak ook de leefbaarheid. Dat heeft de stichting samen met bewonersverenigingen volgens Schoonbeek grotendeels kunnen voorkomen in de Emmer dorpen. ‘Dat komt doordat we als stichting constant hebben geïnvesteerd in sociale voorzieningen.’ De Drentenaar noemt de jongerenwerker als voorbeeld. Maar het gaat ook om eenvoudigere voorzieningen, zoals een dorpshuis. ‘We hebben bijvoorbeeld hier in het gebied twee buitenbaden die beheerd worden door vrijwilligers.’

De zes dorpen Emmer-Compascuum, Emmer-Erfscheidenveen, Foxel-Scholtenskanaal, Nieuw-Weerdinge, Roswinkel en Weerdinge vallen onder de gemeente Emmen. Tot 2010 nam het inwoneraantal van Emmen nog toe, maar sindsdien is er volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sprake van een dalende trend. De gemeente Emmen is officieel nog niet aangewezen als krimpgebied, maar als anticipeergebied. Volgens prognoses van het CBS zal het inwoneraantal van Emmen de komende 20 jaar met zo’n 9,5 procent dalen.

Saamhorigheid

Dat Stichting Dorpenzorg belangrijk is geweest voor de zes dorpen, beaamt Anneke van der Burg. Ze woont in Nieuw-Weerdinge en doet af en toe vrijwilligerswerk voor de stichting. ‘Zonder Dorpenzorg was het hier sociaal een stuk zwakker geweest dan nu. En dan waren er misschien ook wel meer mensen weggetrokken’, vertelt ze. Volgens Van der Burg krijgt de stichting steeds meer bekendheid en trekken steeds meer mensen naar ze toe. ‘De saamhorigheid is toegenomen.’

Ondanks alles wat de stichting volgens Schoonbeek voor de dorpen doet, ziet Schoonbeek dat er ook krimp is.  ‘Je hebt een leegloop aan twee kanten. Aan de ene kant worden mensen ouder en kunnen ze niet meer thuis wonen. En aan de andere kant trekken de jongeren weg, naar bijvoorbeeld Groningen.’ Toch is krimp niets nieuws in dit gebied, vertelt de Drentenaar. ‘Het is de kunst om het gebied dusdanig aantrekkelijk te maken dat men hier weer wil gaan wonen.’

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Krimpgebieden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Krimpgebieden

Uitzending

De krimpgebieden aan de randen van Nederland dreigen onleefbaar te worden. De vergrijzing zet in rap tempo door, jongeren trekken weg, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft de grootste moeite op peil te blijven. Hoe houden we het leefbaar op het platteland? En hoe groot is de kloof tussen Randstad en platteland? Zondag 2 juni, 22:40 uur, NPO2.

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 02 juni 2019 om 22:40  NPO2

49 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De krimpgebieden aan de randen van Nederland hebben het moeilijk. De vergrijzing zet in rap tempo door, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft moeite om op peil te blijven.
Alles over dit onderzoek