Zorgverzekeraars over inzage in dossier: het gebeurt, maar héél weinig

woensdag 09 september 2015 Leestijd: 1 min.

dossier_0 /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

woensdag 09 september 2015 Leestijd: 1 min.

Naar aanleiding van onze uitzending over het dossier Dokters in de knel hebben veel mensen gereageerd en zij hebben hun zorgen geuit over het inzien van medische dossiers. Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om te controleren of zorggeld goed wordt besteed. Veel kijkers vragen zich af of ook hún verzekeraar in het kader van die controle medische dossiers inziet.

De reacties van onze kijkers zijn ook de zorgverzekeraars niet ontgaan. Voorlichter Jaap de Bruijn van zorgverzekeraar VGZ beantwoordt de volgende tweet:

Op een vraag van een twitteraar of zijn dossier is ingezien laat zorgverzekeraar Zilveren Kruis weten: ‘Of jouw medische dossier is ingezien weet ik niet. Wij weten niet bij welke huisarts je staat ingeschreven (..) Wel is de kans erg klein omdat inzage in een patiëntendossier een laatst controlemiddel is die wij alleen inzetten als wij echt geen andere controle mogelijkheid meer zien. Het gaat volgens de monitor om ongeveer 240 dossiers die zijn ingezien op 16 miljoen verzekerden in Nederland.’ Ook gaat Zilveren Kruis de dialoog aan met de twitteraar: vinden zij dat controles nodig zijn?

Verder plaatst Zilveren Kruis een uitleg op zijn online forum om de meest gestelde vragen te beantwoorden.

Ook zorgverzekeraar CZ verwijst op Twitter door naar de website waar staat dat inzage in dossiers ‘niet vaak voorkomt en de kans dat de kans dat er dossiers van u tussen zitten heel gering is.’

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat op haar website weten: ‘Dossiercontroles zijn een uiterst middel voor zorgverzekeraars om vanuit hun wettelijke taak te controleren of de zorgnota’s die een arts of zorginstelling indient wel terecht zijn.’ Het gebeurt, volgens ZN, slechts tientallen keren per jaar en ze zijn aan strenge regels gebonden.

Ook lanceert ZN vandaag een dialoogplatform: daarop kunnen verzekerden, zorgaanbieders en zorgverzekeraars met elkaar in gesprek gaan over ieders rol in het zorgstelsel en over de dilemma’s die ze daarbij tegenkomen. Centraal thema is: Zorg gaat (helaas) ook over geld.

Ga naar het dossier en mail ons als u meer weet over controles van de zorgverzekeraar bij zorgverleners: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek